Rasmus Mägi Eesti lipuga pärast 400 meetri tõkkejooksus hõbeda võitmist.Foto: Stanislav Moškov
Kergejõustik
15. august 2014, 22:49

Vägev, Rasmus Mägi, vägev! "Olen hõbeda üle õnnelik ja Euroopa hooaja tippmark jäi mulle!" (17)

Rasmus Mägi teeb reede õhtul Zürichis toimuval EMil 400 m tõkkejooksus vägeva lõpuponnistuse ja tõuseb iga meetriga ettepoole. Oleks veel pisut joosta, neelaks ta alla ka Šveitsi esindaja Karim Husseini, paraku lõpeb võistlusmaa enne ära ja tartlane saab hõbeda.

See on esimene õhtu EMil, kui spordipeo võõrustajad tribüünidel suu lahti teevad. Eestlaste kurvastuseks tiivustab mõnus õhkkond eriliselt just Husseini, kes püstitab paduvihmas Šveitsi rekordi 48,96. Mägi finišeerib 0,1 sekundit hiljem.

"Tagantjärele ei ole viisakas "oleksitest“ rääkida,“ vastab ta suure spordimehena intelligentselt küsimusele, kas viis lisameetrit aidanuks võidu omale napsata. "Ilm oli raske, see segas veidi mu rütmi. Šveitslane tuli auga olukorrast välja – kiitus talle!“

Mägi kinnitusel valmistab hõbe talle rõõmu, ehkki sihikul oli kuld. "Eks poolfinaal ajas ootused üles,“ avaldab ta. "Aga ma olen hõbeda üle õnnelik. Ka Euroopa hooaja tippmark jäi mulle.“

Etteaste järel kallistab Mägit tõkkejooksjast õde Maris, siis on järjekord treenerist isa Taivo käes. Ema Anne naudib ilusaid hetki omaette. See ongi ühe tubli spordipere ränga töö preemia.

Reedene päev toob mällu 10. augusti 2005. Helsingi. Ka siis oli koerailm ja ka siis tekkis pärast tugevat vihmasadu taevasse vikerkaar. Jah, see oli odaviskaja Andrus Värniku triumfipäev. Kõik märgid on sarnased: 2014. aasta 15. augustil tuleb eestlastel jälle medaliõhtu!

Eesti aja järgi 21.52 algavaks EMi 400 m tõkkejooksuks tuuakse võistlejad Letzigrundi staadionile kümme minutit varem. Mägi sammub kolmanda raja juurde, väike kott seljas ja veepudel käes. Ta võtab alati enne pakkudele kummardumist lonksu vett. Mullusel MMil Moskvas ütles 22aastane eestlane naljatamisi, et 200 m järel tõmbas suu kuivaks ja ta võtnuks meeleldi sõõmu vett.

Zürichis teeb Mägi enne stardipauku pakkudelt vägeva kiirenduse. Kaameramehed võtavad ta suurde plaani, liikudes nii lähedale kui võimalik. Ega see ühelegi sportlasele meeldi, kuid mis parata, kui oled maailmajao edetabeli juht ning suursoosik ühes isikus.

Just stardi eel avanevad taevaluugid, et muuta niigi raske ala veel kurnavamaks. Kõmatab stardipauk ja mehed kihutavad kõrvulukustava kisakoori saatel finiši poole. Mägile lõpeb see hõbedavõidu ja õhtuse austamispeoga Zürichi pubis.

Meeste 400 m tõkkejooks:

1. Kariem Hussein (Šveits) 48,96
2. Rasmus Mägi (Eesti) 49,06
3. Denis Kudrjavtsev (Venemaa) 49,16
4. Timofei Tšalõi (Venemaa) 49,56
5. Felix Franz (Saksamaa) 49,83
6. Emir Bekric (Serbia) 49,90
7. Varg Königsmark (Saksamaa) 49,91
8. Oskari Mörö (Soome) 50,14