Kristjan PortFoto: MATI HIIS
Doping
16. august 2014, 14:01

Kristjan Port Arvamusfestivalil: Bernatski jutust puudub pahasoovlikkus (17)

Paides peetaval Arvamusfestivalil arutlesid SA Eesti Antidopingu nõukogu liige Kristjan Port, Eesti Sõudeliidu peatreener Jaan Tults ja Saku Õlletehase tegevjuht Margus Kastein teemal "Kas dopinguvaba sport on võimalik?" Muuhulgas peatuti korraks ka Bernatski juhtumil.

Port sõnas, et Bernatski jutt on hämmastavalt detailne ja seal puudub otseselt tajutav pahasoovlikkus. Samuti lisas ta, et ajalugu remontida ei saa. 

Tema arvates on dopinguvaba kultuuri arenemiseks vaja keskkonda, mis dopingu tarvitamist absoluutselt ei salli. "Sponsorid ja pealtvaatajad peaks moodustama selle keskkonna. Inimeste arvamus on oluline."
 
Vastupidiselt Jaan Tultsi arvamusele, et WADA ei peaks vanu proove taasavama, väidab Port, et neid tuleb avada, sest hiljem võib selguda, et dopingut on kasutatud ja ainet testimisel ei teatud. Samas ei tasu suurendada dopingukulutusi. "Dopingukasutamine ei kao ära, vaid muutub kallimaks."
 
Kokkuvõttes jätkab Port oma panustamist dopinguvabasse sporti. "Sportlased hakkavad kalduma idiotismi poole ja me keegi ei taha, et nad sinna läheks."