KÕRGE LEND: Kaspar Taimsoo hõljus rekordihetkel 14 meetri kõrgusel.Foto: Erakogu
Spordivaria
17. august 2014, 13:38

Sõudeäss Taimsoo purustas kiikingu Guinnessi rekordi! (20)

Nädala pärast paarisaerulise neljapaadi koosseisus sõudmise MMil startiv Kaspar Taimsoo sai eile Järvakandis Raplamaa lahtistel kiikingu meistrivõistlustel hakkama vägeva teoga – ta kiikus üle võlli uue Guinnessi rekordi väärilise aisapikkusega (7,08 meetrit) kiiguga. Senine rekord on Guinnessi kodulehe põhjal kuus sentimeetrit madalam.

Sõudeässa sooritus on seda vägevam, et tegemist oli tema elu esimese võistlusega. „Mees teiselt planeedilt meie jaoks!" sõnas võistluste korraldaja Raimo Merekivi. „Siiamaani oli esmavõistluse parim tulemus minu käes - 6,73 meetrit."

Kas Taimsoo sooritus ka Guinnessi rekordite raamatusse ära märgitakse peaks Merekivi sõnul selguma järgmisel nädalal. Nende poolt on igal juhul kõik vajalik (videod, pildid jms) saadetud ja Eesti rekordina fikseeritakse see raudselt.

„Päris vägev on!" kirjeldas Taimsoo (hetkel mitteametliku) maailmarekordi valdamise tunnet. „Eile võib-olla ei teadvustanud veel täpselt, mis juhtus. Kui see nüüd ära kinnitatakse ja raamatusse kirja läheb, siis on päris äge."

Kiikingut proovis Taimsoo esimest korda vähem kui kuu aja eest Viljandi folgil. „Pole kunagi nii suure kiiguga kiikunud, tundus väga põnev ja proovisin. Sain nelja ja poole meetrise aisaga suurema vaevata üle ja kutsuti võistlema," avas värske rekordimees kogu loo tausta.

Järvakanti sõitis ta Viljandist, kus neljapaat hetkel laagris viibib, sisuliselt otse sõudmistrennist. „Võistlustel sain tegelikult teise koha, aga mulle anti lisakatse, mis lubas mul uut Guinnessi rekordit proovida, kuid võistluse tulemusi ei mõjutanud," ütles Taimsoo.

Üle ootuste hea soorituse taga võib olla kahe ala – sõudmise ja kiikingu – sarnasus. „Sõudjatele kindlasti sobilik ala," arvab Taimsoo. „Päris paljude lihasgruppide töö kattub sõudmisega – selg, jalad, käed."

Kumb on ikkagi lihtsam, kas sõuda täistuuridel 2000 meetrit või pressida seitsmemeetrine kiik üle võlli? „Kiiking on ikka natukene lihtsam, kuna üks kiikumine on umbes kaks minutit," lausus Taimsoo. „Seal on psühholoogilist teemat ka päris palju sees – kerkid ju päris kõrgele maapinnast, kolmekordse maja kõrgusele kindlasti, kui mitte rohkem."

Nädala pärast Amsterdami sõudmise MMile medalimõtetega minev Taimsoo kinnitas naerdes, et ala ta kindlasti vahetada ei kavatse, kuid plaanib kiikinguga jätkata. „Väga hea kõrvalhobi, mida teha. Adrenaliini on sees, tehnilist poolt ka – tehnilised alad on huvitavad. Samuti on seal väga mõnus seltskond."