Gerd Kanter 2012. aasta EM-hõbedaga.Foto: MATI HIIS
Kergejõustik
18. august 2014, 07:00

EMi RETRONURK | Helsingi 2012: kas Robert Harting kartis Gerd Kanterit? (2)

Pärast Eesti taasiseseisvumist kõigil kergejõustiku EMidel ajakirjanikuna tegutsenud Deivil Tserp meenutab Zürichi võistluse ajal iga päev üht varasemat jõuproovi.

Armsad retrosõbrad, olemegi jõudnud 2012. aastal Helsingis toimunud EMini, kus puhtsportlikult hoidis Eesti lippu jällegi kõrgel kettaheitaja Gerd Kanter (pildil), kes võitis hõbemedali.

Kuid eestlaste leeris kõvasti elevust tekitanud sündmused leidsid aset enne Kanteri viimast katset, kui sakslasest suursoosik Robert Harting läks maksimaalselt keskendunud Kanteriga vestlema.

"Hakkasin oma heiteks valmistuma," rääkis Kanter. "Harting tuli järsku minu juurde ja küsis midagi. Olin omades mõtetes. Sain aru, et see on tema taktikaline samm, mind segada, häirida, mida iganes. Sellel oli märgiline tähendus. Ta on mures mu pärast. Kui Harting mind ei kardaks ega näeks mingit ohtu, poleks ta niisugust sammu teinud. See on positiivne."

Selgus, et Harting tahtis Kanteriga särki vahetada ja alustas läbirääkimisi juba õige vara. "Pärast oli sunnitud vahetama, sest oli teema üles tõmmanud. Varem olen särke rivaalidega vahetanud vaid korra, universiaadil mõne hea kolleegiga. Aga et meie mõlema särgid on Nike toodang, siis pole hullu – võib kanda! Võib-olla tulebki sakslase särk trennis selga panna ja tema pauer endasse tõmmata," arutles Kanter toona muigamisi.

Muide, ilusa üllatuse serveeris Soome pealinnas 3000 m takistusjooksja Kaur Kivistik, kes oli võistlusele pääsenud wildcard'iga. Toona 21aastane sportlane püstitas isikliku rekordi 8.36,10 ja murdis finaali. Kuid kaks suve hiljem Kivistikku EMil pole. Eesti meistrivõistlustel kaotas ta Priit Ausile ja loobus suure pettumuse tõttu autasustamisest – lõpuks jäi ta hõbemedalistki ilma. Aga sport on juba selline: võid tõusta, aga ka langeda.