KÕVA VÕITLUS: Jalgpalli Eesti meistriliiga ülipõnev tabeliseis tähendab, et meistritiitli nimel hakatakse pidama armutut võitlust. Foto: Arno Saar
Jalgpall
18. august 2014, 07:00

Levadia, Flora või Kalju – kes on soosik?

Nõmme Kalju 1:0 võit Tallinna Flora üle muutis jalgpalli Eesti meistriliiga tabeliseisu erakordselt intrigeerivaks – kolm liidrit mahuvad 12 vooru enne tšempionaadi lõppu vaid kolme punkti sisse. Nii põnevat tiitliheitlust Eesti klubivutt ei mäleta.

Kalju – Flora mänguga jõudis lõpule kahenädalane tsükkel, mille vältel pidasid liidertrio liikmed omavahel miniliiga. Tulemused: Levadia – Flora 1:1, Levadia – Kalju 1:0, Kalju – Flora 1:0 ehk punktidesse panduna Levadia 4, Kalju 3, Flora 1.

Nädal aega tagasi Levadia eest saadud kaotus tegi Kalju leeri tuju väga morniks, siis laupäevane võit Flora üle tõi puna põskedele tagasi. "Igat asja annab parandada, aga tänast mängu ja seda, kuidas kutid läksid võitlema ja tööd tegema, oli siiras rõõm vaadata. Ma ei mäleta, et oleksime mängus mõne liidermeeskonna vastu suutnud luua nii palju väravavõimalusi ja 90 minutit domineerida," kiitis Kalju peatreener Igor Prins meeskonna esitust.

Kaljul hea emotsioon

Kuigi Levadia ja Flora edestavad praegu Kaljut kahe punktiga, vaatab Prins tabeliseisu tänu Flora alistamisele ikka positiivselt. "Oleks täna miinusega platsilt ära tulnud, oleks vahe meeletu, aga praegu oleme liidrist kahe punkti kaugusel. Oleme tiitliheitluses tagasi ja usun, et väga hea emotsiooniga oleme tagasi!"

Kalju jaoks oli võit emotsionaalselt tõesti väga oluline, sest senise viie tänavu Flora ja Levadia vastu peetud mängu saldo oli kurb – kaks viiki, kolm kaotust, väravate vahe 1:4. Võidu antavat emotsionaalset surakat ei tasu alahinnata. Eriti olukorras, kus esikolmiku klubid on väga võrdsed.

Hooaja viimasel kolmandikul hakatakse kindlasti lööma ka sõnalahinguid. Kalju ja Eesti koondise poolkaitsja Martin Vunk tegi pärast laupäevast võitu otsa lahti, kui andis mõista, et hooaja esimeses pooles kõige edukamalt mänginud Flora plaan on läbi hammustatud: "Nende liikumised ja tegemised on meile teada. Tahtsime Flora mängu ülevalt kinni panna ja see toimis."

Tõsi, Flora esitust kammitses tõik, et mõlemad ründajad, Sander Post ja Albert Prosa, olid kimpus traumadega ega saanud meeskonda 90 minutit aidata. Lisaks puudus mängukeelu tõttu keskkaitsest koondislane Karol Mets.

Kuigi arvukalt väravavõimalusi tekitanud Kalju domineeris kohtumist täielikult, ei näinud Flora peatreener Norbert Hurt süsteemseid probleeme. "Alt vedasid seekord detailid. Liidrite mängus peavad kõik endast igas olukorras 100% andma ja seal oli meil puudujääke," viitas ta 72. minutil standardolukorrast sündinud Jorge Rodriguesi võiduväravale.

Levadial kindlaim hoog

Kolmikust näitab kõige stabiilsemat mängu aga Tallinna Levadia – ainus liidertrio liige, kes pole omavahelistes mängudes pidanud kaotust vastu võtma. Arvestades, et septembris peaks Levadiat tugevdama ka praegu veel vigastust raviv Dmitri Kruglov, pole tiitlikaitsja olukord üldse mitte paha.

Ent nagu Vunk laupäeval õigesti märkis, on "Eesti jalgpalli meistriliiga kahjuks selline, kus väiksemad suurematelt eriti punkte ei võta", mis tähendab, et kõige tõenäolisemalt otsustavad meistritiitli saatuse liidertrio omavahelised mängud neljandas ringis.