OLÜMPIAISSI: Rahvusvahelise Olümpiakomitee president Thomas Bach on noortesõbralik mees – laupäeval noorteolümpiat avades tegi ta koos sportlastega selfi. Foto: AFP/Scanpix
Spordivaria
19. august 2014, 08:30

Olümpiajuht Thomas Bach ihkab Tokyo suvemängud nooruslikumaks putitada (2)

Aasta eest Rahvusvahelise Olümpiakomitee presidendiks valitud Thomas Bach on võtnud oma südameasjaks suveolümpia mitmekesistamise, mis võib tähendada, et traditsioonilistel aladel (nt maadlus, vehklemine, poks jt) tuleb end juba 2020. aastal (veidi) koomale tõmmata.

2013. aasta jaanuaris külvas eestlaste seas segadust ja paanikat Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) otsus eemaldada 2020. aasta Tokyo suveolümpia kavast meile palju kulda ja karda toonud maadlus. Mullu sügisel, samal kongressil, kus Bach ROKi presidendiks valiti, ennistati maadlus vähemalt 2024. aastani spordipeo kavva, ent samas pole välistatud, et maadluse võistluskava kohitsetakse praegusega võrreldes oluliselt juba Tokyo olümpiaks.

Nimelt on Bachil kindel nõu 2020. aastaks suveolümpia programmi kaasajastada – tuua mängude kavva uusi, eelkõige noortele atraktiivseid spordialasid, nagu rulasõit või rulluisutamine, mis on mõlemad näidisaladena kavas laupäeval Hiinas Nanjingis alanud noorte olümpial.

Kuidas plaani teostada? Mõne spordiala olümpiakavast väljaheitmine on keeruline ja seda Bach tingimata ei soovigi. Küll aga on võimalik olemasolevaid spordialasid kärpida. Suve-olümpia rusikareegel, millest mööda minna ei saa, ütleb, et mängudel tohib osaleda maksimaalselt 10 500 sportlast. Suurem hulk käiks korraldajatele lihtsalt üle jõu.

Seega tuleb vähendada praeguste spordialade olümpia-kvoote, et uutele tulijatele ruumi teha. Detsembris Lausanne’is toimuval ROKi üldkogul üritab Bach selle põhimõtte läbi suruda.

Kõige loogilisem viis kvootide kokkutõmbamiseks on võistlusalade arvu kärpimine. Näiteks vähendada tõstmises, poksis ja judos kaalukategooriaid, maadluses kaalukategooriaid või maadlusviise (näiteks loobuda kreeka-rooma maadlusest), vehklemises relvaliike (senise kolme asemel kaks või üks). Pallimängudes saab vähendada osalevate võistkondade arvu. Nüsida saab igalt poolt ja alalt.

Bachi plaaniga kaasneb ka spordialade limiidi – praegu tohib suveolümpia kavva kuuluda maksimaalselt 28 spordiala – tühistamine. "Lausanne’is arutleme olümpiaprogrammi koostamise põhimõtete üle, sest enne, kui saame rääkida konkreetsetest spordi- ja võistlusaladest, peame olema paindlikud," sõnas olümpialiikumise juht.

"Hetkel meil 28 spordiala limiidi tõttu paindlikkust pole. Kuniks olukord on praegune, pole mõtet uute alade üle spekuleerida, ent töö käib olukorra muutmise nimel ja loodetavasti õnnestub see detsembris. Siis, kui põhimõtted muudetud, saame loodetavasti valida mitme, mitte ainult mõne spordiala vahel," lisas 1976. aasta Montreali olümpial floretis võistkondliku kulla võitnud Bach.

Olümpiale tahtjaid jagub

Olümpiauksele koputavatest nooruslikest spordialadest puudust ei ole. Lisaks eelmainitud rulasõidule ja rulluisutamisele on Nanjingis näidisaladena kavas ka wushu (Hiina võitluskunst) ja sportronimine. Bachi sõnul jälgib ta põnevusega, kuidas need neli ala noortele korda lähevad ja kuidas eksperiment töötab.

Olümpiakavva loodavad naasta sealt 2008. aasta järel pudenenud softpall ja pesapall. Aasta eest toimunud hääletusel seljatas maadlus lisaks neile ka karate, squashi ja veelauasõidu, kes Bachi reformi õnnestumise korral kindlasti uuesti üritavad.

Unustada ei tasu noorte seas ülipopulaarset BMX-jalgrattasõitu, mis praegu olümpial esindatud vaid krossisõiduga.

2016. aasta Rio de Janeiro suveolümpia kavva lisanduvad võrreldes tunamulluste Londoni mängudega golf ja olümpia-ragbi. Tokyos võib pilt Bachi plaani täitumise korral olla aga palju kirevam.