UUS ELIITTREENER: Sloveen Peter Mankocˇ ja tema tulevane abikaasa Triin Aljand. Foto: Tairo Lutter
Ujumine
21. august 2014, 09:00

Eesti tippujujaid hakkab treenima Sloveenia staar Peter Mankoč

Tiitlivõistlustelt koguni 33 medalit võitnud sloveen Peter Mankoč hakkab septembrist juhendama Eesti ujumise eliitrühma. 

Veel enne uude ametisse asumist tuleb MankocŽil kaks korda pulmas olla. 30. augustil abiellub ta kodumaal Eesti viimase kümnendi edukaima naisujuja Triin Aljandiga, kuid neli päeva varem on Triinu venna pulm. Martti Aljand sõuab abieluranda oma kihlatu, endise tippujuja Annika Saarnakiga.

Eesti Ujumisliidu peatreeneri Riho Aljandi sõnul asub tema väimees Mankoč eliitrühma juhendajana tööpostile juba 1. septembril ning leping kehtib 2016. aasta Rio de Janeiro olümpiamängudeni.

"Sellest tuleb üks huvitav asi," lausub Riho Aljand. "Eliitrühmas on praeguse seisuga kolm Eestis treenivat sportlast – Martin Allikvee, Martin Liivamägi ja Martti Aljand. Nimekirja kuuluvad ka Pjotr Degtjarjov ja Tess Grossmann, kuid nemad sõidavad septembris Itaaliasse ning jätkavad harjutamist Andrea Di Nino juhendamisel."

Mankoči kaasamine Eesti ujumise edendamisse on igati kiiduväärne ettevõtmine. "Kui meie sportlased lähevad paramaks, lähevad ka teised paremaks – peame mingi lisakiirenduse saama, et püsida tiitlivõistlustel vähemalt poolfinaali tasemel," arutleb Riho Aljand.

Eilsega lõppes Saksamaal Berliinis peetavatel Euroopa pika raja meistrivõistlustel kolmas päev, kuid Eesti esindajate ees on poolfinaali uks kõrgunud kui Hiina müür.

200 m rinnulidistantsil tegi küll ilusa etteaste Martin Allikvee, parandades isiklikku rekordit kuue sekundiga, ent tema aeg 2.16,22 andis 28. koha. Veel 150 m kohal kodust noort rivaali edestanud Martti Aljand sai 2.16,71ga 30. koha. Mõistetavalt jäi Allikvee etteastega rahule.

"Ootasingi just 200 meetris parimat tulemust," ütleb Prantsusmaal ja Horvaatias keskmäestikulaagris EMiks valmistunud sportlane. "Tegelikult polnud ma juba aasta aega pikka distantsi korralikult ujunud," lisab ta.

Eesti rekordist jäi Allikveel puudu üks sekund. Mai lõpuni valmistus ta EMiks Siiri Põlluveeri juhendamisel, seejärel on näpunäiteid jaganud Dmitri Kapelin. Septembrist hakkab tulevikumees treenima Mankoči juhendamisel.

"Pärast EMi puhkan paar nädalat," märgib Allikvee, kellel on Berliinis veel kavas 50 m rinnuliujumine. "Vaatame, kuidas Mankoči treeningud mulle sobivad. Kui ei sobi, siis peab mõtlema, kuidas jätkata. Praeguse arenguga olen rahul."

Mõistagi hakkab Mankoči kõrval meie eliitujujaid abistama tiitlivõistlustelt viis medalit toonud Triin Aljand.

"Triin on nii ehk naa asja juures," kinnitab Riho Aljand. "Samas jätkab ta heast tahtest projekti "Veega sõbraks"."

EMil läbis Kätlin Sepp 100 m selili 1.05,37 ja tema noorem õde Sigrid 1.05,61ga, nende kohad olid vastavalt 35. ja 36.