MEENUTUS: Eelmise aasta Vueltal võitles Tanel Kangert külma ja tuulega, nüüd vähemalt alguses tal seda muret pole, sest start antakse kuumas Lõuna-Hispaanias. Foto: Alamy/AOP
Jalgrattasport
22. august 2014, 08:00

Tanel Kangert asub Vueltal püüdma kohta esikümnes

Homme Hispaanias algav ja septembri keskpaigas lõppev jalgratturite aasta kolmas suurtuur Vuelta toob kokku ebatavaliselt palju staare ja ka eestlastel on põhjust pöidlaid peos hoida – Astana ühe liidrina teeb kaasa Tanel Kangert ja tõsiselt suurte võidusõitude debüüdi sooritab Gert Jõeäär (Cofidis).

Kangerti positsioon on ühelt poolt selge – ta on koos itaallase Fabio Aruga Astana liider –, aga küsimärke on palju. Suuremalt jaolt peaks need vastuse saama 28. augustil, kui on kavas esimene mägietapp.

"Arvan, et täpne rollijaotus kujuneb välja sõidu käigus. Meil on üsna ühtlane meeskond ja paljudel on tahtmine etapp võita, selles mõttes kaheksa meest ühe-kahe ratturi jaoks tööd ei tee. Võrreldes Tour de France’iga, on see oluline vahe," ütles Kangert.

Vabadust saab Kangertil seega olulisemalt rohkem olema ja hea vormi korral saadetakse talle mõned mehed ikkagi appi, võimalik, et ka kevadisel Giro d’Italial kolmanda kohaga üllatanud Aru. "Kui ühel meist peaks olema kehv päev ja langeb ära, siis edaspidi üritab ta nii palju kui suudab järelejäänut aidata või siis proovib hiljem mõnda etapivõitu püüda. Kui mul oleks võimalus mõni etapp kinni panna, siis poleks mul proovimise vastu midagi," selgitas Kangert.

Testid näitavad head vormi

Vähem kui kuu ega tagasi lõppenud Tour de France’il aitas Kangert võistkonnakaaslase Vincenzo Nibali üldvõiduni, aga Vueltal on ta Astana toonasest seltskonnast ainuke rattur. Kui pärast tuuri oli Kangert väga kurnatud ja ei teadnud üldse, kas tahab Vueltal osaleda, siis nüüdseks on ta enda sõnul normaalselt taastunud.

"Mul on Girona kandis (Kangerti Hispaania kodus - toim) kaks head tõusu, mida tihtipeale kasutan, seal tegin ka teisipäeval väikese testi. Kuigi mul oli kehv päev, siis numbrid tulid üsna head. Suuri järeldusi ei tasu sellest teha, aga sõitsin seda lõiku ikkagi tunduvalt kiiremini kui kunagi varem. Füüsiline vorm peaks olema hea, vähemalt võrreldes eelmise aasta sama ajaga," sõnas 2013. aastal Vueltal 11. koha saanud rattur.

Enne starti on Kangertile muret teinud vaid külmetus. "Tervis võiks parem olla, ei kujuta ette, kas mind vaevab bronhiit või on lihtsalt kerge külmetus. Kuumade ilmadega olin veidi hooletu, sain ilmselt kliimaseadme käest külma. Aga soojade oludega peaks see taanduma, oleme kümme päeva Lõuna-Hispaanias ja usun, et varsti pole see enam probleem, mille pärast muretsema peaks."

Koht esikümnes on reaalne

Millist tulemust Kangertilt oodata? Astana spordidirektor Jaan Kirsipuu uskus, et koht üldarvestuse kümne seas on realistlik. "Tanelil ja teistel tiimiliikmetel on hea sõitma minna, lähevad pingevabalt peale, sest favoriidid nad pole. Iga koht esikümnes on väga hea, selle peale tasukski sihtida, mitte palju kõrgemale," arvas ta.

Et eelmise aasta Tour de France’i võitja Chris Froome ja kauaaegne tipp Alberto Contador olid sel korral sunnitud Prantsusmaal katkestama, on nemadki Vueltal kättemaksuhimuliselt kohal ja see teeb algava Vuelta tavapärasest kõrgetasemelisemaks, vähemalt nimede poolest. Kirsipuu hinnangul on suurim favoriit aga kevadel Girol triumfeerinud kolumbia­lane Nairo Quintana. "Pigem tema kui Froome," sõnas ta.

Cofidises teist aastat pedaalivale 27aastasele Gert Jõeäärele on see karjääri esimene suurtuur ja kuigi tiim panustab peamiselt mägedemeestele, siis Jõeäär peab olema üks kahest-kolmest Cofidise ratturist, kes on suuteline ennast näitama siledamatel etappidel.