LIIDER: Argentiina korvpalliikoon Luis Scola on koondise särgi alati selga tõmmanud ja nõnda selgi suvel. Tema esitusi telerist vaadanud Eesti koondislased saavad täna ise tippmehega võimeid võrrelda.Foto: Reuters / Scanpix
Korvpall
23. august 2014, 08:00

Ajalooline hetk: Eesti korvpallikoondise vastu tuleb täna platsile neli olümpiavõitjat! (1)

Eesti korvpallikoondisel on peatreener Tiit Sokuna olemas oma olümpiavõitja, aga säärase tähtedeparaadi vastu pole meie mehed varem mänginud. Täna astub vastu Argentiina, rivis eeldatavalt Luis Scola ja Walter Herrmann, Andres Nocioni ja Leo Gutierrez.

Eeldatavalt seepärast, et need mehed on valitud Argentiina MM-koondisse, ning tõenäoliselt Argentiina siia Guadalajarasse suurvõistlusel startiva rivistusega tuleb. Sajaprotsendiliselt täpset ülevaadet eile õhtuks siiski veel polnud.

Eelpool nimetatud nelik triumfeeris ei kusagil mujal, kui 2004. aasta Ateena olümpiamängudel. Olles pärast 1992. aastat, kui põllule lasti NBA profid, ainus koondis, kes OMidel suutnud USA võidumarssi väärata. Maailmameistrivõistlustel on jänkid vääratanud kolmel korral, de Coubertini spordipeol aga korra.

Ginobili kahjuks puudu

Kahju muidugi, et sel suvel ei mängi Argentiina eest taas San Antonio Spursiga NBA meistriks tulnud Manu Ginobili. Samuti puudub Carlos Delfino. Aga piisab olemasolevatestki meestest. Lisaks neile on rivis New York Knicksi mängujuht Pablo Prigioni, kel Ateena olümpiakuld saamata jäi.

"Mis siin ikka, lähme võitlema ja endast parimat andma," võttis Eesti koondise siinne kogenuim mees Gregor Arbet vähemalt eile õhtul asja stoilise rahuga. "Argentiinlaste nimed on kõvad, üle ei tohi me mõelda. Eriti nooremaid mehi teeb selliste vastastega mängimine ainult tugevamaks. Ma ei kujuta ette, millal veel saaks Argentiinaga mängida!"

Argentiina ässadele vajutab vanus turjale, aga sellest ei tee nad väljagi. Prigioni mängis üle kümne aasta Hispaania klubides, kuni siirdus kaks suve tagasi, 35sena NBAsse! Indiana Pacersi hingekirja kuuluval osaval eesliinimehel Scolal on vanust 34, Nocionil ja Herrmannil 35. Ent Nocioni sai veel sel suvel Euroopas ametikõrgendust, siirdudes Vitoriast absoluutse tipu Madridi Reali ridadesse. Ülejäänud seltskond teenib leiba kodumaa ja Brasiilia klubides.

Enne Hispaaniasse tulekut käis Argentiina koondis eelmisel nädalal turniiril Belgradis, kus pidi leppima viimase kohaga. Poolfinaalis jäädi 67:85 alla võõrustaja Serbiale, pronksimängus aga 87:97 Eesti ülehomsele vastasele Puertoriikole. Mõlemas mängus oli kaotajate suurim korvikütt Scola.

MMide lõppfaasis seni viltu vedanud

Seega näib, et Argentiina pole peatreener Julio Lamasi käe all veel õiget hoogu üles saanud, aga see ei muuda Lõuna-Ameerika tiimi meile veel hõlpsaks vastaseks. Aga nagu Tiit Sokk märkis, on tugevatega ennegi mängitud ja tuleb minna võitlema.

Ginobili ja Scola põlvkonnal on magus olümpiavõit käes, maailmameistrivõistluste lõppfaasis on neil aga (seni?) viltu vedanud. Nii kaotati 2002. aasta MM-finaalis lisaajal Jugoslaaviale 77:84. Neli aastat hiljem võinuks Nocioni lõpusekundi kolmene Hispaania vastu tuua finaalikoha, kuid pall keeras rõngast välja. Kullamatšis nokauteeris Hispaania Kreeka 70:47… Üks MM-kuld Argentiinal siiski on – 1950. aastal peetud ajaloo esimeselt võistluselt, kui mängiti koduses Buenos Aireses.

Uue põlvkonna suurim anne on mängujuht Facundo Campazzo, kes oli eelmisel aastal Ameerika meistrivõistlustel Scola järel paremuselt teine korvikütt. Praegu nimetas Lamas MM-koondisse ainult ühe viskava tagamängija ning kavatseb saata sageli korraga platsile mõlemad tippmängujuhid Prigioni ja Campazzo.