PRESIDENT POROŠENKO TERVITAB LIPPU: Sõjaväeparaad algas Ukraina lipu heiskamise ja hümni laulmisega. Foto: AFP
Maailm
25. august 2014, 07:00

President Porošenko: sõjaoht püsib veel aastaid (5)

Kõneldes eile Ukraina iseseisvuspäeva paraadil, ütles president Petro Porošenko, et lähiaastail varitseb riiki pidevalt kallaletungioht ja lubas, et kolme aastaga kulutatakse armee arenguks üle 40 miljardi grivna (2,2 miljardit eurot).

Viimastel kuudel on Ukrainas sõda, ütles Porošenko. "Võimalik, et see läheb ajalukku kui 2014. aasta Isamaasõda, kus kodumaa kaitseks tõusid kõik – noored ja vanad," märkis president. "Sõda tuli meie koju suunast, kust me seda ei oodanud," tunnistas ta. President ei kahelnud, et Ukraina kaitseb oma iseseisvust ja väljub lahinguist võitjana. "Meid ei suuda keegi lõhestada lähtudes sellest, mis keelt kõneleme. Ukraina rahvas on ühtne ja meid ootab ees helge tulevik," kinnitas Porošenko, kes mõne lause oma kõnes ütles vene keeles.

Iseseisvuspäeva puhul saatsid Ukraina rahvale ja riigijuhtidele tervitustelegrammi paljude riikide juhid. Ühendriikide president Barack Obama märkis oma õnnitluses, et iseseisvuse kuulutamisest saati on Ukraina olnud paljude katsumuste ees. USA on alati olnud Ukrainale toeks. "Meie rahvad on koos tegutsenud rahu tugevdamiseks, demokraatia ja majanduse arengu heaks nii Ukrainas kui ka kogu maailmas," kirjutas Obama. "Ka praegusel raskel ajal teab Ukraina, et USA on tema partner ja sõber."

Eile avalikustas Ukraina julgeolekunõukogu viimased andmed kaotuste kohta terrorismivastase operatsiooni ajal riigi idaosas. Surma on saanud 722 ja haavata 2625 sõdurit.

Kiievis esimest korda pärast 2009. aastat korraldatud sõjaväeparaadil osales 1500 sõdurit ja hulk tehnikat, mis kohe seejärel asus teele Ida-Ukrainasse, et käigult lahingusse asuda. Pärast Kiievi paraadi peeti Odessas mereväeparaadi.

Lahingud Ida-Ukrainas aga ei vaibunud ka pidupäeval. Eriti äge oli tulevahetus ühes olulisemas sõlmpunktis Ilovaiskis. Õhtul teatas vabatahtlike pataljoni Donbass lehekülg Facebookis, et separatistid on kandnud ränki kaotusi ja linn on langemas valitsusvägede kätte.

Samal ajal lasid separatistid Donetskis marssida märatseva rahva ette vangistatud Ukraina sõdureil. Neile karjuti solvanguid, loobiti kõikvõimalike esemetega. Ägedamad tahtsid sõduritele käsitsi kallale minna, kuid selle hoidis ära vangistatuid saatev separatistide relvastatud konvoi.

Samal ajal hooples rühmitus Küberberkut, et lülitas välja Ukraina parlamendiliikmete telefonid ja katkestas ühenduse ka meediaväljaannetega. Vähemalt viimane oli vale, sest olulisemate uudisteagentuuride kodulehed olid ikka kättesaadavad.