VUCINICI JÜNGRID: Mäletate? Uus-Meremaa korvpallurid esitamas 2009. aastal enne mängu Eestiga sõjatantsu haka’t. Foto: MARIANNE LOORENTS
Korvpall
25. august 2014, 08:00

Kellega eksootilistest vastastest on Eesti korvpallikoondis mänginud enne Argentinat ja Senegali?

Eesti korvpallikoondis peab neil päevil Hispaanias, Madridist poolesaja kilomeetri kaugusel asuvas Guadalajaras neli mängu järjest, üks vastane eksootilisem kui teine, kõik väljastpoolt Euroopat. Millist eksootikat on varem kogetud?

Tuleb välja, et minimaalselt. Kui jalgpallikoondistele ongi rahvusvahelises kalendris seni ette nähtud kindlad sõprusmängude päevad ning Eesti on kasutanud võimalusi kohtumisteks päris paljude teiste maailmajagude koondistega, siis korvpallurid on üldjuhul pidanud sõprusmänge tuttavate Vana Maailma meeskondadega. Mõneti on kahju, et mängimata jääb Filipiinidega, kelle koondis viibib samuti praegu siin Guadalajaras.

Egiptust on juba võidetud

Aegade jooksul on muu maailma tiimidega ikka kohtumisi olnud. Alustama peab õige kaugelt, 1936. aasta Berliini olümpiamängudelt, kui Eesti mängis USA (28:52) ja Filipiinidega (22:39). Just see viimane kaotus langetas Eesti konkurentsist, nii et kui jäänuks paika vahepealne mängukava, saanuks tänane koondis võimaluse võtta selle Kagu-Aasia riigi esinduselt revanš!

Edasi läheme aastasse 1937, kui Egiptuse meeskond osales Euroopa meistrivõistlustel. Et satuti ühte alagruppi, on meil kirjas aafriklaste üle saadud 44:15 võit. Nüüd tuleb hoolt kanda hoopis selle eest, et egiptlased täna meilt revanši ei võtaks.

NSV Liidu ajal tekkis sisuliselt Eesti koondiseks olnud Kalevil erinevaid kontakte, ägedaim mõistagi 1970. aastal Tallinnas ameeriklaste üle saadud 88:82 võit, aga kui räägime riigi koondise ametlikest maavõistlustest, jääb see poolsajand mõistagi vahele.

Pärast iseseisvuse taastamist on Eesti pidanud ametlikke tiitlivõistluste mänge ainult Euroopa koondistega. Üheksakümnendatel aastatel koondise mänedžerina tegutsenud Riho Soonik meenutas, et eksootilisi mänge saadi, kuid Tallinna Kalevi klubiga – tol ajal oli sinna koondatud enamik koondislastest.

Kalev on näiteks käinud kommertsvõistlusel Araabia Ühendemiraatides, kuulsamad olid aga aastalõputurniirid Hollandis Haarlemis. 1995. aasta viimastel päevadel õnnestus sel võistlusel näpata esikoht, kusjuures poolfinaalis alistati Austraalia 82:65 – sisuliselt sama sats jõudis pool aastat hiljem Atlanta olümpiamängudel poolfinaali!

Haarlemi turniiri finaalis alistas Kalev Moskva CSKA 95:85, säras 33 punkti visanud Martin Müürsepp. CSKA-l polnud küll tänast hiilgust, aga ometi oli tegemist tugeva Venemaa koondise baasklubiga – nii 1994 kui ka 1998 võitsid venelased MM-hõbeda.

Mitmel korral on Eesti kohtunud Iisraeliga (viimati kaks suve tagasi EM-valiksarjas, kus võõrsil õnnestus lisaajal võita 88:86), kes geograafiliselt ei kuulu Euroopasse. Kuid selle riigi koondis ja klubid löövad aastakümneid kaasa just Vana Maailma võistlustel, nii et siin erilist eksootikat ei ole.

Vucinic tõi oma koondise Eestisse

Küll tõi seda aga siia viis suve tagasi Nenad Vučinić. Et Vučinić juhendas aastatel 2008-2010 BC Kalev/Cramot, oli samal ajal ka oma kodumaa Uus-Meremaa koondise peatreener ja tolle kauge riigi koondis tuli suvel 2009 Euroopa turneele, oli võimalik viia asju kokku nõnda, et Maarjamaa pinnal peeti kaks sõprusmängu. Paljudel on kindlasti veel meeles kaugete külaliste mängueelne sõjatants haka. Eesti võitis Tallinnas 58:49 ja Rakveres 57:54.

Nädal tagasi võeti Leedumaal mõõtu Katariga ja võideti 101:76, kuid mäng oli mitteametlik. Nüüd kohtutakse riburada MM-finaalturniiriks valmistujatega, kes kõik kuuluvad oma maailmajagude paremate sekka.

Eesti vastased siin Guadalajaras, Senegal ja Egiptus, said Aafrika meistrivõistlustel mullu vastavalt pronksi ja hõbeda. Selle kontinendi selge valitseja on pikka aega olnud Angola.

Laupäevasest vastasest, Ateena olümpiavõitjast Argentinast oli pikemalt juttu üleeilses lehenumbris.