tähtis otsus: EOK eelmisel täitevkomitee istungil raskeid otsuseid ei langetatud, nüüd tuleb seda teha ja hinnata Bernatski komisjoni raportit. Foto: MATI HIIS
Doping
26. august 2014, 07:00

Kas EOK täitevkomitee usaldab Alaveri, Lembergi ja Lessingut? (8)

Neljapäeval kogunev Eesti Olümpiakomitee täitevkomitee peab andma hinnangu nn Bernatski komisjoni lõppraportile, milles olid kirjas dopingutohtri ütlused, et tegevtreeneritest on temalt keelatud aineid ostnud Mati Alaver ja Harry Lemberg ning tegevsportlastest Roland Lessing.

Raporti põhjal paraku ei selgunud, kas Vitali Bernatski väited Eesti (tipp)sportlaste ulatusliku dopingutarvitamise kohta vastavad tõele.

Ometi avaldati ligi kolme-kümnel leheküljel arsti nii-öelda pihtimused, mis seadsid hämarasse valgusse mitu endist kergejõustiklast (Andrus Värnik, Aleksander Tammert, Pavel Loskutov, Donald Aik Sild, Margus Kübar, Priit Soosaar), suusatajat (Andrus Veerpalu, Jaak Mae, Raul Olle), laskesuusatajat (Lessing) ning suusa- (Alaver) ja kergejõustikutreenerit (Lemberg).

Üldsust jahmatas kõige rohkem tõsiasi, et keegi nimetatud sporditegelastest ei soovinud Bernatskiga komisjoni juuresolekult silmast silma kohtuda.

Meedia tõstatas jõuliselt küsimuse: kas pärast nii ränki süüdistusi ei tuleks kaaluda Alaveri ja Lembergi treenerilitsentsi peatamist?

Jaak Mae seisukoht: alusetud süüdistused

Eile ennelõunal ütles EOK peasekretär Siim Sukles Õhtulehele, et spordi katusorganisatsioon ootab kolmelt alaliidult ehk suusa- ja kergejõustikuliidult ning laskesuusatamisföderatsioonilt seisukohti vastavalt Alaveri, Lembergi ja Lessingu kohta.

"Vaatame, mida ütleb EOK täitevkomitee," arutles Sukles. "Praegu on põhiküsimus, kuidas edasi minna ja vähem kasutada. Tuleb jälgida ka vitamiine ja taastumisvahendeid, mis võivad samuti keelatud aineid sisaldada."

Täna kohtuvad EOK esindajad justiitsminister Andres Anveltiga. "Vaatame, mida tema räägib," osutas Sukles võimalusele muuta patustajate tegevus karmimate seaduste abil senisest tunduvalt keerulisemaks.

Kuigi Suklese sõnul oli alaliitudel kohustus oma seisukoht saata EOK-le juba eilseks, otsustas suusaliit seda teha pärast kolmapäeval toimuvat juhatuse koosolekut. "Kuulame ära, mis seisukoha meie uus juhatus võtab," lausus ala peasekretär Jaak Mae.

Bernatski komisjoni raportist on Mael selge visioon. "Peale alusetute süüdistuste seal midagi ei tuvastatud," rääkis ta. "Treenerite kutsekomisjon võttis selles küsimuses ka kindla seisukoha."

Eelmisel nädalal jõudis kutsekomisjon tõdemusele: neil puudub juriidiline alus, et Alaver ja Lemberg treenerilitsentsist ilma jätta.

Roland Lessingul oli kaks sisejuurdlust

Laskesuusatamisföderatsiooni peasekretär Kristjan Oja ütles, et ala juhid on Lessinguga karmist süüdistusest rääkinud kaks korda. Esimest puhku siis, kui Bernatski väited ilmusid meedias ja teist korda augusti algul, kui avalikkuseni jõudis juhtumit uurinud komisjoni raport. Tulemus oli sama: sportlane eitas oma seost räpase looga.

"Nüüd on tähtis, milline on meie sõnum praegustele ja tulevastele sportlastele," rõhutas Oja. "Aktseptime ainult puhast sporti. Oleme siiani nii Eesti kui ka rahvusvahelise antidopinguagentuuriga koostööd teinud – nii oli, on ja jääbki!"

Kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi avaldas, et olümpiakomiteele on vastus valmis kirjutatud, kuid ajakirjandusele seda ei kommenteerita.