TÄISMAJA: Hispaania ja Argentiina sõprusmängul polnud Madridi Palacio de los Deportesis ainsatki vaba istekohta. Pildil hetk pärast lõpuvilet, kui omad on 33 punktiga võitnud. Foto: Ville Arike
Korvpalli MM 2019
27. august 2014, 07:00

Madrid köeti üles ehk suure korvpallipeo vinge soojendus (1)

Hispaania korvpallikoondis pidas laupäeval kodumaal algavate maailmameistrivõistluste eel viimase kontrollmängu Argentiinaga, mis suure Madridi halli Palacio de los Deportesi pilgeni rahvast täis. Juba enne mängu käis õues kõva melu, MM võib alata!

Et Eesti koondis mängis neil päevil Madridist poolesaja kilomeetri kaugusel asuvas Guadalajaras, sai üleeile võetud suund riigi pealinna poole, et vaadata, kas MMi hõngu on tunda. Tuleb öelda, et mänguhalli ümbruses kindlasti!

Kolm tundi enne kohtumise algust võis halli juures näha hulgaliselt vabatahtlikke, MMi kirjadega särgid seljas. Pandi üles ajutisi müügipunkte, halli juurde viival jalakäijatetänaval, Felipe II avenüül olid rahva lõbustamise atribuudid juba valmis seatud.

120 minutit hiljem ehk tund enne mängu algust avaneski hoopis teistsugune vaatepilt. Avenüü oli rahvast täis ja igal pool toimus midagi. Esmalt jäi silma pikk järjekord. Näitsikud jagasid tasuta puna-kolla-punaseid Hispaania lipuvärvides mütsikesi, mis läksid kui soojad saiad. Sabas oli pidevalt üle saja inimese.

Ümbruskonna kõrtsid teenisid õllemüügilt korralikult. Kes õlleklaasi taga ei istunud, võis sajal muul moel meelt lahutada.

Populaarne koht oli suur Hispaania koondise poster, mille taustal sai selfie’sid teha. Välja olid toodud väikesed korvid, kuhu sai palle loopida. Üks tegelane oli korvikonstruktsiooni selga võtnud ja rahvas püüdis liikuvale korvile pihta saada. Läks pall sisse või mitte, miski väikese nänni sai viskaja ikka.

Korvpallifänni hariv atraktsioon oli ka olemas. Püsti oli pandud suur sein Hispaania koondise pildiga, mängijate pead aga ketastena, mida sai sealt ära võtta. Kui need ära korjatud, pidid fännid mängija näo ja numbri kokku viima. Viisid õigesti kokku, said jälle auhinna. Kõik need on asjad, mida annaks mängu eel ka Eestis korraldada! Ehkki jah, mõnusalt soe 20+ temperatuur aitab muidugi omajagu kaasa.

Ühel alal õpetati rahvast tantsu lööma, ehkki hallis pärast samal moel karglema ei hakatud. Aga tümps oli mõnus ja huvilised köeti mänguks kenasti üles. Valitses tõeline peomeeleolu.

Ning õhtu kahel viimasel tunnil aitasid meeleolu samal tasemel hoida Hispaania mängijad. Argentiinlased tehti algusest peale pihuks ja põrmuks. Vennad Gasolid panid korvialuse lukku ja rünnakul andsid kõik mehed oma ühtlase panuse. Esimene veerandaeg 25:10, mäng 86:53…

Laupäeval Eestiga veidi hädas olnud Argentiina liidreid polnud üldse võimalik ära tunda. Luis Scola ja Andres Nocioni proovisid ja proovisid, aga palli võrku lihtsalt ei saanud – kahe peale tabati 24 viskest 3… Veidi enne lõppu viis Serge Ibaka supersooritus – blokeeritud vise ja võimas pealtpanek otsa - rahva täiesti pöördesse.

MM jõuab sellesse 13 673 pealtvaatajat mahutavasse saali play-off-staadiumis. Alagrupimängud peetakse Granadas, Sevillas, Bilbaos ja Gran Canarial.

Paljudel riikidel suur toetajaskond

MMist ei saa ainult Hispaania pidu, suure toetajaskonnaga võivad arvestada paljud koondised. Teada on, et Soome korvpallifännid teevad Bilbaosse, kus nende koondis mängib, tõelise dessandi. Eri kohtades on juttu olnud 5000, 8000, 10 000 põhjanaabrist.

Eesti koondise Guadalajara-mängude ajal selgus, et kõva toetajaskonna saavad MMil näiteks Filipiinid! Nende sõprusmängule Egiptusega elas kaasa neljakohaline arv häälekaid toetajaid. Need kaks näidet pole kindlasti ainsad.