PÕHJAMAA JÕUD: Soomel on endiselt rivis 37aastane keskmängija Hanno Möttlöla (vasakul) ja loomulikult meeskonna liider Petteri Koponen (nr. 11).Foto: JUSSI NUKARI
Korvpalli MM 2019
27. august 2014, 12:00

C-GRUPP: Soomel on suur võimalus tulla USA järel teiseks

C-grupp: Dominikaani Vabariik, Soome, Türgi, Ukraina, USA, Uus-Meremaa

C-grupi kindel soosik on loomulikult USA, kes peaks kõik vastased kindlalt alistama. Kui seda ei tehta, tekivad küsimused nende edasise võimekuse osas, eriti silmas pidades oodatud kullamatši Hispaaniaga.

Ülejäänud seltskond tundub võrreldes teiste gruppidega kõige ühtlasem. Pole ühtegi Euroopa tippmeeskonda à la Prantsusmaa või Kreeka ega ka ühtegi Aasia ja Aafrika satsi. Isegi Dominikaani Vabariik ja Uus-Meremaa on võrreldes Lõuna-Korea suguste tiimidega teisest klassist. Võitis ju Uus-Meremaa viimases MMi eelses treeningkohtumises Belgradis Serbiat!

USA järel läheb seega ülejäänud edasipääsukohtadele tõeliseks madinaks, kus nelja hulka võivad tulla kõik. Nime poolest tundub Türgi seltskonnast kõige kõvem, aga tegelikkuses on nad pärast 2010. aasta koduse MMi hõbedat vajutud tippudest järjest
kaugemale. Eelmise aasta EMil teeniti vaid üks võit ja piirduti 17. kohaga. Rohkete puudujate tõttu, kelle seas on NBA mehed Ersan Ilyasova ning Enes Kanter, pole koosseis üldsegi hirmuäratav ja ka kontrollmängudes on esinetud kahvatult.

Viimase aja tulemuste põhjal võib teise koha favoriidiks pidada Soomet (kahel EMil järjest 9.) ja Ukrainat (viimase EMi 6.). Mõlema puhul võib muidugi küsida, kas tegu oli eneseületamise või nende tegeliku tasemega. Kontrollmängudes kogusid mõlemad rohkem kaotusi kui võite, aga vastased olid üldjuhul väga kõrgest klassist. Näiteks Ukraina suutis Prantsusmaad võita ja Soome oli sellele väga lähedal.

Soomel on kasutada sisuliselt sama seltskond, mis varasematel aastatel, ainus lisanduja on Erik Murphy (208 cm, 23). Eelmises NBA draft’is 48. valitud ääremängija isa on endine NBA mees Jay Murphy, aga ema Soome naistekoondise liige Päivi. Lühikese ajaga on noor Murphy suutnud mängida ennast juba Soome põhimeeste sekka.

Dominikaani Vabariigil eristub NBAs Houston Rocketsis palliv Francisco Garcia, Uus-Meremaal aga aastaid Euroopa tippliigades tiirelnud Kirk Penney. Mõlema trumbiks on kaugvisked.

ÕHTULEHT ENNUSTAB: 1. USA, 2. Soome 3. Ukraina 4. Türgi, 5. Uus-Meremaa, 6. Dominikaani Vabariik