Kas Jonas Valanciunas suudab Leedu kõrgele kohale tüürida?Foto: PEDJA MILOSAVIJEVIC/SIPA
Korvpalli MM 2019
27. august 2014, 12:00

D-GRUPP: Leedu peaks oma grupi kinni panema

D-grupp: Angola, Austraalia, Leedu, Lõuna-Korea, Mehhiko, Sloveenia

D-grupi suurim tõmbenumber on Leedu, kes on peale kahe suurfavoriidi, USA ja Hispaania, enne turniiri vahest kõige paremas seisus. Kontrollmängudes saadi 12 võidu kõrvale vaid üks kaotus.

See ei tähenda, et neil kõik ideaalses korras oleks. Kauaaegsed põhitegijad Linas Kleiza ja Robertas Javtokas jäävad terviseprobleemide tõttu MMist kõrvale ja legendaarne mängujuht Šarunas Jasikevicius lõpetas karjääri. Nüüd saab «number ühe» positsioonil täieliku vastutuse Mantas Kalnietis, kes on omadustelt mängujuhi ja viskava tagamängija vahepealne. Vähemalt eelmise aasta EMil sai ta rolliga hakkama, juhtides Leedu hõbedani.

Treeningmängude põhjal tundub, et noor tsenter Jonas Valanciunas (22, Toronto Raptors) on valmis kandma korvialuses tsoonis liidrikoormat. Leedus oodati seda juba ammu, aga tähtsatel hetkedel olid tiitlivõistlustel tema asemel väljakul hoopis Javtokas või vennad Ksistof ja Darjuš Lavrinovic. Lisaks Valanciunasele peaks pikkade osakonnas Javtokase ja Kleiza puudumist korvama Donatas Motiejunas (23, Houston Rockets).

Sloveenia ja Austraalia on suurimad kandidaadid teisele kohale. Sloveenide mängujuht Goran Dragic on oma meeskonna jaoks turniiril osalevatest tiimidest ehk kõige tähtsam. NBAs Phoenix Sunsi eest lõppenud hooajal tõelise läbimurde teinud ja liiga enim arenenud mängijaks nimetatud Dragic peab Sloveenia kõrgetele kohtadele sõna otseses mõttes tirima, sest kaaslaste tase jääb teistele tippudele alla.

Kõige probleemsem on olukord eesliinis, sest kauaaegne ankur Erazem Lorbek kaasa ei tee. Nii peavad kastanid tulest välja tooma üle 30aastased Uroš Slokar, Jure Balažic ja Miha Zupan.

Austraalial on turniiri üks ühtlasemaid meeskondi, kellel on koguni üheksa NBA või Euroopa tippliigade tasemel pallurit. Ja seda olukorras, kus nende kuulsaimad mängijad Andrew Bogut ja Patrick Mills jäävad MMilt eemale!

Mehhiko ja Angola peaksid jaotama viimase edasipääsukoha, Lõuna-Korea jääb ilmselt autsaideri rolli.

ÕHTULEHT ENNUSTAB: 1. Leedu, 2. Sloveenia, 3. Austraalia, 4. Mehhiko, 5. Angola, 6. Lõuna-Korea

UUENDUS: Et eile hilisõhtul sai Leedu põhimängujuht Mantas Kalnietis vigastada ja MMile ei sõida, jääb Balti riigi tagaliin hoopis nõrgemaks, sest tema asemel peavad mängu juhtima Šarunas Vasiliauskas ja Adas Juskevicius, kes on tasemelt selgelt nõrgemad. Tugev eesliin peaks siiski algrupi võidu napilt leedukatele jätma.