Kiiruisutaja Saskia Alusalu kallas end jääveega üles Inzelli kiiruisuakadeemia hoovis.Foto: Ekraanitõmmis
Spordivaria
27. august 2014, 20:16

Eesti sportlased jää-ämbri väljakutsest: "Kordades parem kui õllejoomine!" (11)

Robert Roobast Saskia Alusaluni, Andres Sõbrast Nõmme Kalju jalgpallimeeskonnani – Eesti spordikuulsused ei heitu "jää-ämbri väljakutsest" ega pelga ka heategevuse jaoks annetust tegema. Ettevõtmine on osutunud populaarseks ja eri spordialade tipud annavad seda mõnuga edasi.

Viimastel nädalatel üle maailma tuntuks saanud "jää-ämbri väljakutse", kus inimesed kallavad sahmaka jäävett kaela amüotroofilise lateraalskleroosi (ALS) tähelepanu tõmbamiseks ning annetavad heategevuseks, on saanud eriti populaarseks just Eesti sportlaste seas.

Kui Hispaanias turneel viibival korvpallikoondisel muutus väljakutse edasiandmine juba igapäevaseks naljaks, siis tegelikult mõistetakse ka haiguse sisu. Eesti sportlastest võttis väljakutse ühena esimestest vastu Rapla korvpallimeeskonna pallur Sven Kaldre.

"Lahe väljakutse, kordades parem kui õllejoomine," viitas Kaldre veebruaris samuti viraalhitiks kujunenud aktsioonile, kus tuli kindla ajavahemiku jooksul kaamera ees pint õlut ära juua. Paraku lõppes üle maailma levinud kiirjoomisaktsioon nii mõnelgi puhul tõsise alkoholimürgituse ja vahel koguni surmaga.

Kaldre sai ülesande oma sõber Heigo Ermilt, kutse põhjus oli talle teada. "Eks ma ikka olin internetis näinud, et kuulsused võtsid sellest osa. Lugesin veidi rohkem selle kohta ja mõtlesin, et mis seal ikka. Palju ma ikka selliseid võimalusi saan," kirjeldas ta.

Kuigi nii kiiruisutaja Saskia Alusalu ja jäähokimängija Robert Rooba igapäevane elukutse nõuabki jää kasutamist, ei peljanud nemadki heategevuse nimel end suvepäeval sisse kasta. Rooba vastas väljakutsele natuke hilinenult, seega kostitas ta end suisa nelja ämbriga. "Otsustasin, et täidan selle vähe suurema mahuga. Mis see jäävesi hokimehele ikka teeb," muigas ta.

Mõlemad tunnistasid, et suhtusid väljakutsesse alguses veidi skeptiliselt, kuid haiguse teadvustamine utsitas neid siiski heateole. "Miks peaks keegi tahtma omale ämbritäit jäävett pähe kallata? Aga kuna tegemist oli heategevusega ja haigusele tähelepanu juhtimisega, siis ei kahelnud ma hetkegi, et ma seda ei tee," rääkis Saksamaal treeniv Alusalu.

"Samuti hakkas mulle üha rohkem tunduma, et enamik Eestist tulevad videod hakkasid oma mõtet kaotama – paljud ei teadnud, miks nad omale külma vett pähe kallavad," rääkis neidis, kes kaasas videosse ka ergutavad sõbrad.

"Otsustasin natuke inglisekeelseid artikleid tõlkida ja panna video kõrvale ka pikema seletuse. Väga loodan, et mõni sai sealt aru, milles väljakutse seisneb ja tegi ka oma annetuse. Mina seda igatahes tegin," kinnitas Alusalu.

Oma panuse andis ka Rakvere Tarva peatreener Andres Sõber, kes kingib märkimisväärse summa ALSi põdevale muusikule Uku Kuudile. "Iga päev käin tünnis, mis see siis ära ei ole. Poistele meeldis samuti treenerile vett pähe kallata, naljavärk noh!"

Sõber ei mõtelnud kaua ning edastas kutse lisaks Rakvere lihakombinaadi juhile Teet Soormile ja Ivo Linnale ka president Toomas-Hendrik Ilvesele. "Ta on meil trennis korra käinud, ei mõelnud kaua, et teda nimetada." Presidendi reaktsioonist ei tea ta kahjuks aga midagi.

Rooba esitas väljakutse jalgpalluritele Henri ja Hannes Anierile ning EMi hõbedamehele Rasmus Mägile, kuid nemad pole veel, vähemalt avalikkusele teadaolevalt, kutsele reageerinud. "Mingit karistust loomulikult ei tule. Igaüks otsustab ise, kuidas ta sellesse asja suhtub. Mina midagi pahaks ei pane," kinnitas Rooba.