MASENDAV: MK Dons on löönud järjekordse värava ja Danny Welbeck (keskel) ja Havier Hernandez (paremal) peavad palli taas mängu panema. Foto: AOP
Jalgpall
28. august 2014, 11:00

 

Kas 75 miljonit maksnud Angel di Maria peseb maha Man Unitedi koletu häbi?

Inglise jalgpallihiiu Manchester Unitedi fännide üks silm nutab ja teine naerab: kuigi koduses karikasarjas saadi häbistav 0:4 kaotus tugevuselt kolmandas liigas mängiva MK Donsi käest, suudeti lõpuks endale soetada tõeline tippmängija – argentiinlane Angel Di Maria.

Manchesteri suurklubi läks teisipäevaõhtust liigakarikakohtumist 250 kilomeetri kaugusel asuvasse Milton Keyesi mängima (ootus)ärevusega: tegu oli siiski erakordse juhusega, sest esimest korda üle 19 aasta ei kvalifitseerunud Punased Kuradid mõnda eurosarja ning karikamänge tuli alustada juba teisest ringist.

Alustada ja lõpetada. See õhtu ei lähe ühelgi staadionil viibinud MK Donsi poolehoidjal elu lõpuni meelest: suurklubiga tehti mis sooviti ning tabloo näitas 90 minuti lõppedes kodumeeskonna hävitavat 4:0 võitu.

Van Gaal nõuab usku

Man United ei saa enda kaitseks välja käia ka karikamängus tavalist noormängijate usaldamise kaarti. Jah, kaitsja Reece James ja keskväljamees Saidy Janko tegid oma debüüdid, ent esimese palli põhiväravavaht David de Gea selja taha lõi donslane Will Grigg tänu Johnny Evansi eksimusele ning algkoosseisus alustanud Shinji Kagawa, Javier Hernandez ning Danny Welbeck on Man Unitedit esindanud kokku 292 korral. Ometi suutsid nad esimese pealelöögi väravaraamidesse rihtida alles 72. minutil.

Pärast uue peatreeneri Louis van Gaali käe all võidetud kuut hooajaeelset sõprusmängu on Unitedi saldo mängudes mõisa peale nüüd kaotus, viik ja kaotus. Väravate vahega 2:7.

"Fännide jaoks on väga raske jätkuvalt uskuda Louis van ­Gaali filosoofiasse," möönis loots BBC vahendusel santi olukorda. "Aga nad peavad seda tegema, sest ma olen siin ja seda selleks, et uus meeskond üles ehitada. See protsess vajab aega ja me teame täpselt, mida me teeme!" oli hollandlane tuleviku osas siiski enesekindlalt optimistlik. Ehk oli mehe positiivsuse taga teadmine, et ta sai lõpuks kätte ühe suure tüki planeeritud puslest: Inglismaa vutielu rekordsumma, 75 miljoni euro eest soeta­-ti Madridi Realist Angel Di Maria.

Kuigi Unitedi hiigelkulutusel – kui poleks üüratute rahakottidega Hispaania hiide Reali ja Barcelonat, oleks tegu maailmarekordilise ostuga – on ka oma kriitikuid, lahendab Di Maria van Gaali jaoks loova keskväljamootori küsimuse. Teravuste looja puudumine on Unitedit vaevanud juba kolm aastat, Paul Scholesi esimesest erruminekust saati.

Päästja saabumine

Van Gaal on oma uude mängijasse, kes võib debüüdi punases särgis teha juba nädalavahetusel Burnley vastu, justkui armunud ja kasutab vaid ülivõrdeid: "Ei ole kahtluski ta tohutus loomulikus andes. Ta on kohutavalt kiire ja terav vasakujalgne mängija, kes hirmutab isegi kõige kogenumaid kaitsjaid. Tema oskusi palliga, suutlikkust vastaseid ette võtta ja neist jagu saada on lust vaadata. Ma ostsin Di Maria, sest ta võib mängida nii äärtel kui keskel – see on väga mugav!"

Eks näis, kas van Gaalil jagub taolisi kiitusi vaid kõige kallimate mängijate jaoks või moosib ta sarnaste sõnadega ka soodsamaid oste. Kuulujuttude kohaselt jõudis United eile lõpuks kokkuleppele ka teise poolkaitsja Arturo Vidaliga ning tšiillase kolimine Juventusest sombusesse Manchesteri näib olevat vaid aja küsimus.