PALAV: Tanel Kangert tõmbab ilmselt ka täna Hispaania leitsakus särgiluku lahti.Foto: All Over Press
Jalgrattasport
28. august 2014, 11:00

Tähelepanu, Tanel Kangert! Vueltal läheb mägiseks

Kas Hispaania velotuuri esimene mäefiniš on Tanel Kangerti šanss oma võimu näidata?

Vueltal osalevad ratturid saavad tänase kuuenda etapi põrgukuumas viimast korda tunda Vahemere veidigi jahutavaid tuuleiile. Poolel teel aga pööratakse järsult põhja ning Andaluusia küngaste vahel peetakse maha tänavuse tuuri esimene mägine finiš, mis peaks tähistama ka Kangerti velotuuri algust.

Kui eilsel, üht kolmanda kategooria tõusu sisaldanud etapil Cordobast Rondasse veeresid üldarvestuses kõrget kohta noolivad ratturid ühtse pundina üle lõpujoone, siis täna võib grupifinišist vaid und näha: merepinnalt algav 167kilomeetrine etapp lõppeb 1200 meetri kõrgusel La Zubias ning viimase nelja ja poole kilomeetriga võetakse 440 esimese kategooria tõusumeetrit. Terad sõkaldest eraldav finiš on järsemail hetkel pea 13protsendise tõusunurgaga.

Sprinteritele tähendab see kõik risti ja viletsust, ent Eesti hetke esirattur Kangerti jaoks on tegu alles õige Vuelta algusega. Seni on Astana üks liidreid rahulikult peagrupis finišisse tulnud ja viie etapiga on kaotust velotuuri juhtivale Michael Matthewsile kogunenud 50 sekundit.

"Eks tal enesetunne on vaikselt paremaks läinud, aga kas ta superhea on, seda ei oska öelda," sõnas Kangerti hetkeolukorra kohta Astana spordidirektor Jaan Kirsipuu. Kuigi Eesti rattalegendi sõnul on juba esimese viie etapigagi läbitud korralikult tõusumeetreid, pole ükski üldarvestuses kõrget kohta jahtiv sõitja Hispaania leitsakus julgenud endast kõike välja panna. "Praegu on pigem olnud ellujäämisvõidusõit."

Nõnda rühivad ratturid ka tänast lõputõusu ennustuste kohaselt enam kui 30kraadises lauspäikeses, mis muudab tulemuse teatavaks loteriiks. Kirsipuu ei soovi ennustada, kuidas Kangertil läheb: "Õhtul oleme targemad."

Pärast tänast etappi jätkavad ratturid teekonda läbi Hispaania Püreneede poole.