SUPERVENNAD: Pau ja Marc Gasol lõpetavad rünnakuid, löövad laua puhtaks ja jagavad kulpe.Foto: EMMANUEL DUNAND
Korvpalli MM 2019
28. august 2014, 14:00

Kas Hispaania peab kodupubliku ees (soosiku)pingele vastu? (2)

Tänavused korvpalli maailmameistrivõistlused ei saa toimuda enam sobivamas paigas. Hispaanias on olemas kõik suureks korvpallipeoks vajalik eesotsas asjaoluga, et nende enda koondis on ainsana võimeline peatama USAd. Ning tuleb tõdeda, et need võimalused on päris head.

Kui varasemates kontrollmängudes ei esinenud Hispaania veenvaimal moel, siis esmaspäeval tehti MMi peaproovis Argentiina pihuks ja põrmuks. Kaks päeva varem Eestist jagu saanud Lõuna-Ameerika ässad näisid võõrustajate kõrval õpipoistega. Niivõrd veenev ja elegantne oli Hispaania esitus.

Ei ainsatki nõrka lüli

Vaata võõrustajate meeskonda kust otsast tahad, ses pole ainsatki nõrka lüli. Mitte ainsatki! Vähemalt pool satsist on liidriomadustega ja ka kõik ülejäänud on tegijad. Mehed mängivad eranditult NBAs või Euroopa nelja parema sekka kuuluvates Madridi Realis ja Barcelonas. Ehkki nendegi klubide tegelased saaksid NBAs hakkama.

 

Pau Gasol ja Rudy Fernandez, Sergio Rodriguez ja Juan Navarro, Jose Calderon ja Felipe Reyes, Victor Claver ja Ricky Rubio, Sergio Llull ja Marc Gasol, Serge Ibaka ja Alex Abrines. See on Hispaania, numbrite järjekorras. Tõenäoliselt ühtlaseim tosin, mille Püreneede pojad eales kokku saanud. Ning kodupublik on kuues mees platsil.

Põhimõtteliselt näib, et peoperemeestel pole tippvormi vaja jõuda enne, kui 14. septembril. Finaalmänguks.

Esmaspäevase Argentiina-mängu eelne periood kutsus siiski esile väikseid ärevusenoote. Kõik kontrollkohtumised küll võideti, aga päris paljud suhteliselt väikese vahega. Spordileht As tõi välja murettekitava asjaolu, et seitsmes kohtumises tabati 146 kolmepunktiviskest ainult 41 ehk alla 30 protsendi. Kui Navarro saak (35st 15) ära võtta, muutus pilt veelgi nukramaks. Ent esmaspäevases mängus saadi juba enda jaoks rahuldavad pooled kaugvisked sisse.

Ja eesliin oli Argentiina vastu nii vägev, et hoia peast kinni. Pau ja Marc Gasol lõpetavad rünnakuid, löövad laua puhtaks ja jagavad kulpe. Igale maitsele. Poolajaks oli Gasolide arvel kahe peale 16 punkti, 13 lauapalli, 3 korvisöötu, 5 kulpi. Pärast vaheaega hakkas särama ka Ibaka, kes lõpu eel viis täismaja, 13 673 pealtvaatajat tõeliselt pöördesse, pannes esmalt kulbi ja jõudis ise kiirrünnakut lõpetama – alley-oop-pealtpanekuga. Tabloo näitas lõpunumbreid 86:53.

See kõik oli suure spordipeo eelsoojendus, Hispaania köeti sobivalt üles. Põhimõtteliselt peavad mehed nüüd kahele pingele vastu pidama. Kodus on võidukohustus siiski teatud määral suurem ning pärast USA esimese suurusjärgu tähtede loobumist MMist saab hispaanlaste õlule asetada tasapisi ka soosikukoorma.

Koduliiga mehed said vähe puhata

Veel üks nüanss, mille väljaanne As neil päevil välja tõi. Reali ja Barcelona mängijad said suvel puhata ainult 27 päeva. Hispaania liiga finaal lõppes 26. juunil, koondis alustas MMiks valmistumist 24. juulil. Koondise füsioterapeut märkis, et 27 päeva on täielikuks taastumiseks vähevõitu. Koduliiga mehi kuulub koondisse täpselt pool.

Võrdluseks on aga toodud NBA-meeste puhkeperiood. Ning kuulsaim kõigist Pau Gasol sai hinge tõmmata 98 päeva! Nagu ka Ricky Rubio. Sest Los Angeles Lakersi ja Minnesota hooaeg lõppes 16. aprillil. Tavaliselt on Pau puhkeaeg jäänud ühe ja poolteise kuu vahele.

Pau läheb MMile vastu viimase kümne aasta selgelt kõige värskemana, sest ta mängis viimasel hooajal NBAs vigastuste tõttu ainult 1884 minutit. Nii väikese mängukoormuse pealt pole ta veel kunagi koondise "käsutusse" tulnud.

Ning ka tema puhkepäevade arv on viimase kümne aasta suurim. Enne 2003. aasta EMi jäi viimase NBA-mängu ja koondise esimese trenni vahele 108 päeva. Hiljem on see arv kõikunud 20 ja 79 vahele. Väikseim ehk 20 oli see Pekingi olümpia-aastal, mil ta kaotas Lakersiga NBA finaalis Boston Celticsile.

Nii et Hispaania ei ole ainult eufoorias, vaid asju vaadatakse ka kaine pilguga.

Mängukalender sobib

Kes jõuab MMil finaali välja, peab 16 päeva jooksul 9 mängu. Koormus on korralik, aga ka hispaanlased saavad nautida privileegi, mis on tavaliselt jäänud ainult ameeriklaste pärusmaaks – jaga mänguaega ühtlaselt ja vaheta mehi, palju tahad. Lisaks astuvad alagrupis vastu säärased vastased nagu Egiptus ja Iraan – kogu austusest nende vastu tähendab see võõrustajatele ikkagi peaaegu puhkepäeva.

Peatreener Juan Orenga saab endale lubada luksust meestel vigastustest rahulikult taastuda. Mängu Argentiinaga vaatasid tänavariietes pingilt Rudy Fernandez ja Felipe Reyes. Ükskõik millises teises meeskonnas oleks Rudy-taolise mehe puudumine kohe märgatav. Esmaspäeval ei olnud.

Hispaania peab alagrupimängud Granadas ning kohtub järjekorras Iraani, Egiptuse, Brasiilia, Prantsusmaa ja Serbiaga. Neil on aega suurvõistlusesse sisse elada, vastased lähevad järjest tugevamaks.