Video: Viljar Voog
Doping
28. august 2014, 18:36

ÕHTULEHE VIDEO: Ott Kiivikas: dopinguga on nagu narkootikumidega, mille vastu võideldakse, aga ikka müüakse ja tarbitakse (8)

"Kindlasti mõjus Bernatski juhtum kogu Eesti spordile valusalt – õhku visati palju tõsiseid süüdistusi sportlaste ja treenerite pihta, paraku need õhku jäidki," ütles EOK president Neinar Seli eile pärast olümpiakomitee täitevkomitee istungit.

Seli rõhutas, et isegi sihtasutus Eesti Antidoping teatas EOKle: kahtluste edasine uurimine pole võimalik ja mõistlik!

Ajalukku jääb igatahes endise dopingutohtri Vitali Bernatski karm väide, et tema kaudu on keelatud aineid saanud Eesti endised tippsportlased (Andrus Värnik, Andrus Veerpalu, Jaak Mae, Aleksander Tammert,

Pavel Loskutov, Donald Aik Sild, Raul Olle, Margus Kübar, Priit Soosaar) ning tegevtreenerid (Mati Alaver, Harry Lemberg) ja tegevsportlane (Roland Lessing).

Karm karistus peaks patustajat pelutama

"Päris õhust ei ole selliseid asju kunagi tekkinud ja ma ei usu, et ka tulevikus tekivad," rääkis EOK täitevkomitee liige, Eesti parim kulturist Ott Kiivikas Bernatski väidetest. "Selge, et me tagantjärele seda suppi ära ei söö. Meil pole pädevust kedagi karistada, selleks puudub seaduslik alus."

Kiivikase sõnul tuleb vaadata halva juhtumi head poolt. "Nüüd saab sellistest asjadest teise astme kuritegu," arutles ta. "Usun, et hirm on suurem. Siiani polnud ju mingit kartust, oli vaid sõna sõna vastu, kuid midagi ei järgnenud. Inimene peab teadma, et nagu majanduskuritegude puhul määratakse ka dopingu müümise, vahendamise või kasutamise korral reaalne kriminaalne karistus."

Samal lainel jätkas ka Seli. "Kui inimesed teavad, et järgneb kriminaalkorras karistamine, siis mõeldakse rohkem ja nii kergekäeliselt selliseid asju enam ei tehta," nentis Seli. "Nimetatud õppetund on meile andnud tulevikku vaatava kava. Juba homsest muudame tegevuskava nii, et juhtunu enam ei korduks."

Samas jäi Kiivikas kahe jalaga maa peale ja möönis, et dopingu täielikust väljajuurimisest on veel vara rääkida. "Ma ei ole nii naiivne ega arva, et homme on probleem lahendatud," lausus ta. "Kindlasti mitte. See on nagu narkootikumidega, mille vastu võideldakse, aga ikka müüakse ja kasutatakse."

Bernatski juhtum osutas Kiivikase sõnul, et keelatud ainete kasutamine pole üksnes kulturistide teema. "Jah, fitnessis ja kulturismis on olnud kõige rohkem vahelejäämisi, kuid nagu näeme, puudutab nimetatud probleem paljusid alasid."

Eriti tähelepanuväärne on fakt, et tänavu maikuus määras Eesti dopinguvastane distsiplinaarkolleegium jõutõstjale Eli Viielole, kes töötab politsei- ja piirivalveametis vanemkonstaablina, võistlusvälisest dopinguproovist keeldumise eest kaheaastase võistluskeelu.

Valemängijate püüdmiseks ja kõrvaldamiseks tuleks Kiivikase arvates senisest tunduvalt rohkem tegelda ennetustööga.

"Võimaluse korral peaks riiklikul tasandil leidma vahendid, et luua dopinguvastane rühmitus," lausus Kiivikas.

"Midagi sarnast nagu on narkovastane rühm, mis uurib, kes ja kuidas narkootikume veavad. Mõnigi kord sekkuvad nad ju õigel ajal."

EOK peasekretär Siim Sukles tunnistas, et Bernatski juhtum on kahandanud Eesti spordis ringlevaid rahasummasid.

"Tegelikult tekkisid tagasilöögid juba pärast Andrus Veerpalu esimest positiivset dopinguproovi," kinnitas Sukles. "Olümpiakomitee toetamisest pole suuremad sponsorid nii kergelt loobunud, kuid alaliidud on rohkem kahju kogenud. Ka meie käime oma toetajate juures jutuajamistel, sest nad tahavad teada, mis toimub."