TEHTUD: Kaur Kuslap (vasakult), Allar Raja, Sten-Erik Anderson ja Kaspar Taimsoo võisid finišis väsimuse asendada rõõmuga. Foto: Fred Killing
Sõudmine
29. august 2014, 10:00

Raskelt, aga kindlalt finaali murdnud neljapaat on medalivõimaluses kindel (1)

Eesti paarisaeruline neljapaat koosseisus Kaspar Taimsoo, Sten-Erik Anderson, Allar Raja ja Kaur Kuslap murdis eile Amsterdamis sõudmise MMil finaali.

Stardist kimasid kõige agaramalt minema venelased, kes hoidsid liidrikohta pool distantsi. Pärast 1000 meetri märki hakkas Venemaa jõud raugema ning esimesed kolm kohta hõivasid Suurbritannia, Saksamaa ja Eesti. Sellises järjekorras liueldi ka üle lõpujoone.

Pärast sõitu sõnasid meie mehed kui ühest suust, et oli raske, aga ülesanne sai täidetud. Ja see on peamine! "Ega kolmas koht ka kergelt ei tulnud," lausus paatkonna treener Matti Killing. "Eks Venemaa üritas ennast kehtestada, paljud arvasid, et Venemaa on üks pretendente, aga seekord sedapidi."

"Mida ka sõit iseenesest näitas, meie poolfinaal oli tunduvalt tugevam," lisas ta. "Eks põhiline oli ikkagi finaalikoht saada. Oli võib-olla võimalus rabelda kõrgemale, aga eks mehed tundsid ise, et koht on kindlalt käes. Näod olid suhteliselt rõõmsad, midagi jäi ehk finaali kah."

Meie paadi noorim liige, 23aastane Anderson kinnitas treeneri sõnu. "Arvan, et mul jäi väike varu veel sisse," sõnas ta. "Raske oli, aga päris maksimumi mina veel ei andnud."

Seevastu Taimsoo tunnistas, et temal lõpp kõige libedamalt ei tulnud. "Tegelikult oli lõpp päris raske, vähemalt minul," möönis ta ligi tund pärast finišit. "Pärast arutame veel poistega läbi, mis mõtted on, aga minul oli küll päris raske. Saab paremini kindlasti!"

"Jõuliselt ta läks. Ei saa päris öelda, et töövõit, aga midagi sinnapoole," lisas Taimsoo. "Ei olnud see sõit täna see, mida me oskame sõita. Võib-olla oli väike pinge peal."

Meie paatkond pääses finaali Suurbritannia, Saksamaa ja Ukraina järel neljanda ajaga. Tahapoole jäid Hiina ja Šveits. Samas Killingi sõnul ei maksa tänastele aegadele suurt tähele-panu pöörata.

"Kõigile antakse finaalis ühe joone pealt start, kõik algab nullist. Arvan, et sõidud on ka näidanud, et siin võib igasugu üllatusi tulla," ütles meie meeste treener laupäevase finaali kohta.

Oma esimest tiitlivõistluste autasu jahtiv Anderson vaatab medalisõidu poole optimistlikult. "Väga tuline sõit tuleb! Pinget pakuvad kõik, ma usun. Kui oma töö korralikult ära teeme, siis on meil kõik võimalused olemas medal ära võtta."

Täna on sõudjatel kavas taastavad treeningud. "Ega siin enam midagi lisada ei ole, tuleb teha massaažid, puhata ja muidugi seda teravust ka hoida," kirjeldas Killing finaalieelseid plaane. "Mingeid hirmsaid saladusi siin ei ole. See töö on talvel ära tehtud, mis finaali viis. Nüüd siis oleneb, mis on lõppkoht."