TÕUSEV TÄHT: 20aastane horvaat Dario Sˇaric´ (vasakul) võib MMil tõusta maailma korvpalli mõistes tõeliseks tegijaks. Paremal olev soomlane Kimmo Muurinen loodab aga aidata põhjanaabrid vähemalt alagrupiturniirilt edasi. Foto: AFP/Scanpix
Korvpall
30. august 2014, 10:00

EKSPERDID HINDAVAD: Kas USA jääb kullast ja Leedu medalist ilma? Mida suudab Soome? (2)

Täna algab Hispaanias korvpalli MM ja põnevaid teemasid selle ümber jagub. Õhtuleht vestles Eesti korvpalliekspertidega ja välja koorus viis suurt küsimust, mis võiksid siinsetele spordihuvilistele eelkõige huvi pakkuda.

Kes on ikkagi MMi kõige suurem soosik, kas USA või Hispaania?

Kalev/Cramo abitreener Martin Müürsepp: mina paneks panuse Hispaania peale! Nende korvialune kaitse on tippklassist ja kui USA tagameestega ka hakkama saadakse, siis ei näe põhjust, miks Hispaania ei peaks maailmameister olema. Pealegi ei usu, et nad võiksid läbi põleda, sest nende korvpall on praegu täiesti tipus.

Maailmameister Heino Enden: Hispaania on põhiline kullapretendent ja kui varem USA vastu võidukohustust pole olnud, siis nüüd oodatakse juba esikohta. Samas on hispaanlased läbi aastakümnete tuntud sellepoolest, et neil tekib tasavägistes mängudes ebakindlus ja lõppe ei suudeta enda kasuks kallutada. Olin 2007. aasta EMi finaalis ise saalis, kui nad kaotasid kodus suhteliselt nõrgale Venemaale ja nägin, kuidas neil pinge sisse lõi. Samas on nad võrreldes selle ajaga tugevamad – kui üks mees ära kukub, siis suudab teine teda väärikalt asendada.

Korvpallitreener Indrek Ruut: peapretendent võidule on Hispaania, see on selge. Aga eks leidub teisigi, kes on võimelised üllatama. Hispaanial on nii tulest ja veest läbi käinud meeskond, et 20aastaseid seekord satsis polegi. Ma ei tunne neist küll kedagi isiklikult, aga paistab küll, et need mehed on oma elus kõike kogenud. Pinged ja kodupubliku ootused ei tohiks neid häirida. Võib-olla hoopis see, et praegusel vananeval seltskonnal on ehk viimane võimalus midagi suurt võita.

Millest võib USA-l puudu jääda?

Müürsepp: Kontrollmängudes on nad kõigist suurelt üle käinud ja kahtlemata on nad väga tugevad. Aga ei tea, kuidas need mehed väljakule ja 40 minuti peale ära mahuvad, sest visked on limiteeritud.

Enden: Minule, kes ma NBAd ei jälgi, USA tiimis päris esimese suurusjärgu tähti polegi. Olümpiatel ja MMidel on neil olnud Kobe Bryanti ja Kevin Duranti sugused mehed, kes rasketel hetkedel on oma visetega olukorra ära päästnud. Kui nüüd tuleb vastu selline meeskond, kes suudab organiseeritud kaitsega nende mängurütmi ära rikkuda, siis saab olema huvitav vaadata, kas keegi suudab asju enda peale võtta.

Kas Leedu võtab järjekordse medali?

Müürsepp: Medaleid ei julge neile küll kaela riputada. Põhimängujuhi Mantas Kalnietise vigastus on neile suur hoop, mäletan, kuidas ta eelmise aasta EMil säras. Sellegipoolest on nad tugev ja ühtlane võistkond ning lihtne ei saa nendega kellelgi olema.

Enden: Leedut väga ei pakuks, aga konkurentsi pakuvad nad alati.

Ruut: Vaatasin Horvaatia – Leedu kontrollmängu (Horvaatia võitis 94:80 – toim) ja seal leedulased eriti head muljet ei jätnud. Samas on nad kogenud võistkond, aga suurfavoriitide sekka ei julgeks neid panna. Pronksi eest võivad nad mängida, aga selle peale on ka palju teisi kandidaate.

Milliseid uusi suuri staare võib turniiril esile kerkida?

Enden: Kindlasti eelkõige keegi horvaatidest (Dario Šarić ja Mario Hezonja – toim). Nad on hoolimata noorusest saanud juba häid mänge ning mis peamine, põhitõed ja eneseusk on olemas.

Ruut: Ei usu, et mõni päris tundmatu mees staariks saaks. Ise loodan, et Šarić suudaks näidata, mis mees ta on. Temast on räägitud seda ja teistpidi, kord läheb NBAsse ja siis jälle ei lähe. Igatahes paistab järjest enam, et ta hakkab meeste mänguga kohanema. Lisaks Anthony Davis USAst. Tundub, tema on see, kes hakkab varsti valitsema kogu maailma korvpalli. Tema pikkus, liikuvus, kaitseoskused ja isegi tehnika on väga hea mulje jätnud.

Kas Soome teeb taas superturniiri? Kahel viimasel EMil on nad saanud 9. koha.

Müürsepp: Eriliselt jälgingi just Soome tegemisi ja peatreener Henrik Dettmanni käekäik on alati huvitanud. Käisin Helsingis vaatamas ühte nende kontrollmängu Leeduga ja võistkonnasisene keemia paistis neil suurepärane olevat. C-grupist peaks nende edasipääs tõenäoline olema, miks mitte saada USA järel 2.-3. koht. Suur toetajaskond on ka taga, nende korvpall õitseb täielikult!

Enden: Mina neile suuri lootusi ei paneks. Soome mängijamaterjal on tippudest kehvem ja kui neutraliseerida nende tugevused ära, siis on neid lihtne ära karistada. Kui keegi lihtsamalt võtab, siis võivad üllatada ja alagrupp on peale USA ühtlane.

Ruut: Ei usu, et nad kõrgele kohale jõuavad. Alagrupist võivad nad küll edasi saada, aga mitte veerandfinaali.

Põnevaimad duellid

Laupäev

18.30 Austraalia – Sloveenia

19.00 Prantsusmaa – Brasiilia (VSB)

21.00 Mehhiko – Leedu (VSB)

22.30 USA – Soome (VSB, 00.00 TV6)

Pühapäev

14.30 Argentina – Horvaatia (VSB)

16.30 Serbia – Prantsusmaa (VSB)

17.00 Soome - Ukraina

22.30 Türgi – USA (VSB, TV6)