HAARDES: Laupäeval jäid Gerald Lee (sinises) ja Soome James Hardeni (valges) ja USA teerulli alla, aga eile tehti see Ukraina vastu kuhjaga tasa.Foto: AFP / Scanpix
Korvpalli MM 2019
1. september 2014, 08:30

Soomlaste moraali ei hävitanud isegi ajalooline kaotus USA-le

Soome korvpallikoondis on korvpalli MMil sõitnud sõna otseses mõttes Ameerika mägedel. Hiigelsuurele 55:114 kaotusele järgnes suurte tõusude ja mõõnadega mängus saadud 81:76 võit Ukraina üle. Suurimat heameelt võivad põhjanaabrid tunda aga selle üle, et koondise vaim pärast USA sauna ei murdunud.

"Uskusime, et suudame taas enda mängu mängida. Läksime ukrainlastele kiirelt ja agressiivselt peale. Meile see sobib, aga vastased ei suuda sellega kohaneda," sõnas Ukraina korvi 23 punkti visanud Soome ääremängija Shawn Huff Iltalehtile.

Optimismi püüti säilitada ka laupäeva õhtul, kuigi siis ei teadnud veel keegi, kuidas Susijengi (tlk Hundikari, Soome koondise hellitusnimi – toim) USA teerulli alla jäämist tegelikult üle elab. Ainuüksi teise veerandaja võitsid ameeriklased 29:2! Selliseid lagunemisi on korvpallis varemgi nähtud, aga mängupilt oli kõnekamgi kui tablool säravad numbrid.

Näiteks 23aastane, kuid juba rikkaliku rahvusvahelise kogemusega tagamehe Sasu Salini paar järjestikust viset poleks isegi siis sisse läinud, kui korv oleks ujumisbasseini suurune olnud. Ebakindlus kandus üle tervele meeskonnale ja kuigi teisel poolajal tuli Soomel ette ka helgemaid hetki, rabistasid paljud lõpuni välja.

Nagu väikesed poisid

59punktiline kaotus on MMidel ühtlasi Euroopa meeskondade ajaloo suurim. Eelmine rekord löödi üle suure varuga – 1994. aasta MMi finaalis kaotas Venemaa USA-le 46 silmaga ehk 91:137. "60punktine kaotus räägib enda eest, see pole asi, millega kiidelda saaks. Olime väljakul kohati nagu väikesed poisid," sõnas vanameistrist mängujuht Teemu Rannikko YLE vahendusel.

Tasub meenutada, et Soome sai MMile FIBA vabapääsme kaudu, kusjuures rahaliselt oli suureks abiks mobiilirakenduste firma Ravio, mis on eelkõige tuntud ülipopulaarse Angry Birdsi mängu kaudu. USA meedias soomlaste puhul ainult Angry Birdsist räägiti ja sealsetes foorumites levis kiirelt valearusaam, et Soome ongi MMi kõige kehvema tasemega meeskond!

Soomlaste vanim pallur, 37aastane Hanno Möttöla arvas, et midagi hullu ei tasu hiigelkaotuses siiski näha. "Garanteerin, et pühapäeval on väljakul tavapärane Hundikari," sõnas ta.

Ja nii Ukraina vastu läkski. Soome sai endale tüüpilise kiire ja kaugvisetele orienteeritud mängu ruttu käima ja enesekindlust jäi ülegi. Huffi kaugvisete toel tehti kolmandal veerandajal 19:0 spurt, kuid siis tatsati väljakul paar minutit ringi nagu USA vastu. Ukraina tegi omakorda 13:0 spurdi ja jõudis viie punkti kaugusele.

Kõik kiidavad Soome fänne

Paistis, et soomlased hakkavad murduma, sest mitu korda ei saadud palli isegi keskjoonest üle. Pea ümber tiirlevad deemonid suudeti siiski kiirelt hävitada ja liider Petteri Koponeni eestvedamisel visati kaheksa vastuseta punkti. Nüüd liigutakse kindlalt peaeesmärgi ehk grupist edasisaamise kursil. Homme ollakse vastamisi Dominikaani Vabariigiga, kes pole kindlasti Ukrainast parem tiim.

Nii USA kui Ukraina matši puhul kiitsid kõik osapooled Soomest kohale sõitnud publikult. Õigustatult, sest Bilbao halli pääsenud 8000 soomlast lõid suurepärase atmosfääri. Kokku on neid Baskimaa linnas koguni 14 000! "Juba soojendusel jooksid külmavärinad üle terve keha. Lihtsalt imeline, kuidas nad toetasid meid ka siis, kui oli selge, et kaotame," rääkis Huff.

Rahul oli ka USA staar Stephen Curry. "See, mida nad tribüünidel tegid, oli vinge," sõnas ta. "Nad olid pidevalt energilised, nad tervitasid igat Soome korvi, nagu oleks see olnud võidu toonud tabamus."