KOLMEST KAKS: Senegali mängijate võidurõõm pärast eilset võitu Horvaatia üle. Foto: AFP/SCANPIX
Korvpalli MM 2019
2. september 2014, 07:00

Senegal lööb MMil laineid. Kas neist jagu saanud Eesti lööks ka? (1)

Korvpalli maailmameistrivõistlused on pärast suhteliselt rahulikku algust võtnud üles huvitavad pöörded, kui Senegal on saanud kaks võitu järjest ja jagab oma grupis esikohta. Jah, seesama hiljuti Eestile kindlalt kaotanud Senegal!

Üleeile oli Senegal saanud 82:75 jagu Ameerika paremate sekka kuuluvast Puertoriikost, eile aga seljatati puhkuseta mänginud ja 27 punkti visanud tsentri Gorgui Diengi vedamisel 77:75 mulluse EMi poolfinalist Horvaatia!

Neile kontrollmäng, meil pooled puudu

Kõigest üheksa päeva tagasi tegi Eesti Senegaliga ühel poolajal, mis tahtis, ja tüüris mängu 74:61 võiduni. Kas meie võiksime kah MMil laineid lüüa? "Kas just laineid, kontrollmäng on siiski kontrollmäng. Aga mängisime Senegaliga 1:1, meil olid pooled põhimehed puudu ja järelikult pole me neist kehvemad," arvas endine Eesti koondise treener ja korvpallimänedžer Riho Soonik.

"Võrdlus Eestiga on ikkagi päris huvitav. Senegal dikteeris Horvaatia vastu ju tervet mängu ja pidas, ehkki närvidemängus, lõpuni vastu. See näitab, et kui päris tipud USA ja Hispaania välja jätta, võivad ka eeldatavad keskmikud kõigiga võidelda. Peale Senegali on MMil võidu kätte saanud juba näiteks ka Soome, Angoola.

Tiit Sokk on Eesti koondisele üles ehitanud hea kaitse. Hiljuti peetud mängus Senegaliga kasutati oskuslikult pressingut ja abistavat kaitset ning vastased lülitati mängust täiesti välja. Oleme Aafrika paremaid eesotsas Angoolaga võitnud ka 90ndatel. Tulime 1993. aastal EMil kuuendaks – kui siis saanuks MMile sama palju Euroopa meeskondi kui praegu, pääsenuks sinna ka meie," rääkis eilset Senegali võidumängu teleri vahendusel jälginud Soonik.

Korvpalli tase ühtlustub järjest

Eesti koondise abitreener Alar Varrak sai seda mängu vaadata pisteliselt ning ta märkis, et tekkis deja vu tunne. "Horvaadid olid esimese poolaja lõpus närvis, aga teise alguses tegid enam-vähem samasugust pressingut nagu meie Senegali vastu ja võtsid järele. Kahjuks ei olnud mul mängu lõppu võimalik vaadata ja seal toimunut ei oska ma kommenteerida," sõnas klubihooajal BC Kalev/Cramot juhendav Varrak.

Ta tõdes, et maailma korvpalli tänast ja 20–30 aasta tagust taset ei saa võrrelda: "Vanad korüfeed ütlevad: issand jumal, kuidas saab Soomele kaotada! Aga korvpalli mängitakse maailmas juba igal pool tase ühtlustub järjest. Ehkki EM-finaalturniiride üldine tase näib MMide omast ühtlasemgi, Aasia-Aafrika tiimid on nõks ebaühtlasemad."

Lainete löömise osas resümeeris aga Soonik: "Meie võimalus lüüa laineid tuleb järgmise aasta EMil. Peamine, et me seal statisti ossa ei jääks."

Teised tulid MMile võitma, Senegal õppima

Senegali korvpallikoondis oli enne tänavust aastat saanud MMidelt kaks võitu: 1978. aastal Hiina ja 1998ndal Lõuna-Korea üle. Kolmandat võitu oodati 16 aastat, neljandat aga vähem kui 24 tundi!

"Teised meeskonnad tulid siia turniiri võitma. Meie tulime õppima," naeratas Senegali peatreener Cheikh Sarr MMi pressiteenistuse vahendusel. Näib, et Senegal on juba õppinud, kuidas võita mänge.

"See on ajalugu. Siia tulles naersime, et püüame teha ajalugu, aga tegelikult tahtsimegi seda teha," ütles Senegali NBA kogemusega eesliinimees Hamady Ndiaye.

"Jäime eilsele laineharjale ja saime nõnda veel ühe suure võidu," lisas meeskonna kapten Maleye Ndoye, kes mängis ka kaheksa aastat tagasi riigi koondisele viie kaotusega lõppenud MMil Jaapanis.

Senegali meeskonda tervitas Twitteris ka Prantsusmaa koondise kapten Boris Diaw.

Täna B-alagrupp puhkab, homme kohtub Senegal veel ühe Eesti hiljutise vastase Argentiinaga.