KIIRE JA PÕHJALIK: Barack Obama (pildil) on Eestis ilmselt umbes 12 tundi, aga jõuab selle aja jooksul kohtuda nii riigijuhtidega kui ka pidada avaliku kõne. Foto: Reuters / Scanpix
Eesti uudised
3. september 2014, 11:47

Ööst sai hommik – Obama kärpis Eesti visiidi pikkust (19)

Teisipäeva õhtu asemel saabus Barack Obama Eestisse alles täna varahommikul. Päev on kui tennisemäng suunal kesklinn-Kadriorg: Obama põrkub mitu korda ühest väljakuotsast teise.

Air Force One’i rattad puudutasid Tallinna lennujaamas asfalti kella 6.25 ajal. 

Kesklinn–Kadriorg–kesklinn

Teadaolevalt peatus kõrge külaline hommikul siiski mõned tunnid südalinnas asuvas Swisshotelis.

"Töötajad on ilmselt päris kurvad, et ei saagi hiljem sõpradele rääkida, et said Obama toast mõne pisikese suveniiri kaasa," rääkis üks siinkirjutaja tuttav, kes ka ise ühes pealinna hotellis töötanud ja nii mitutki staari näinud. Isegi kommipaber või tühi veepudel on tema sõnul hiljem hinnas, kui kuulsus seda katsunud.

Hotellist sõidutati Obama edasi Kadriorgu presidendi kantselei juurde, kus ta tervitas Toomas Hendrik Ilvest. Mis Eesti president kolleegile kinkis, jääb teadmata. Eile presidendi kantselei Õhtulehe küsimusele ei vastanud. Varasemate riigivisiitide puhul on kingitud toidukorv Eesti toodetega.

Enne südapäeva transporditi Obama ja Ilves südalinna Eesti Panka, kus toimub ametlik pressikonverents. Kokku on akrediteeritud ligi 300 ajakirjanikku. Kõik neist loomulikult pressikonverentsile ei pääse, aga kindlasti siiski märkimisväärne osa. Pressikonverentsi järel kohtub Obama Stenbocki majas peaminister Taavi Rõivasega. Pikka juttu pole.

Obama põikab saatjaskonnaga tagasi juba tuttavasse Kadriorgu, sealses kunstimuuseumis kohtub ta peale Ilvese ka Läti ning Leedu riigipeaga.

Seejärel pendeldamine jätkub – tee viib tagasi kesklinna, kus Obama peab avaliku kõne Nordea kontserdimajas. "Avalik" on muidugi suhteline mõiste. rahvusringhääling teeb sellest küll ülekande, aga kohapeale saali pääsevad vaid valitud. Korraldaja, Ühendriikide saatkond, saatis näiteks vaid mõne kutse üli­koolidele.

Kõnet saab vaadata ka Vabaduse platsil

Nii pressikonverentsi kui ka kõnet saavad linlased näha Vabaduse väljakul suurelt ekraanilt.

Viimaseks peatuskohaks on USA presidendil Tallinna lennujaam, kus Obama ja Taavi Rõivas tervitavad Ühendriikide ning Eesti kaitseväelasi. Kell on sel ajal umbes 17-18. Ei pea oraakel olema, et ennustada, et liiklussõlmedest tasub tipptunnil heaga hoiduda, sest ummikutest pole nii ehk naa pääsu.

Air Force One tõmbab rattad taas sisse ning lendab minema hiljemalt kella 19 ajal.

Air Force two seisab Helsingis

Eile maandus Helsingis Boeing C-32, tuntud kui Air Force Two Ühendriikide asepresidendi käsutuses olles. Nüüd on lennuk president Barack Obama varulennuk, kui ta Tallinna toonud Air Force One’ga peaks midagi juhtuma.

Boeing C-32 on ümber ehitatud versioon reisilennukina tuntud Boeing 757st. Koos selle lennukiga maandus Helsingi Vantaa lennuväljal ka suur transpordilennuk C-17.

Ka Obama mulluse Rootsi visiidi ajal kasutati Vantaa lennuvälja varulennukite asukohana.

Taavi Rõivasel on kink valmis pandud

Eesti riigivisiidile saabunud USA presidenti Barack Obamat ootab täna kingitus peaminister Taavi Rõivaselt. Mida täpselt Rõivas kingib, jätab valitsuse meedianõunik Helin Vaher saladuseks. "Jah, peaminister Taavi Rõivas teeb tõesti sümboolse kingituse. Mis see on, saame rääkida alles pärast seda, kui kingitus on USA presidendile üle antud. Enne ma selle kohta midagi ei ütle – nii on viisakas," sõnab Vaher.