«Arvan, et mu abikaasa ja lapsed on ikka minu ja Eesti poolt. Aga kindlasti tekitab see mäng ka neis teistsuguse tunde. » Eesti jalgpallikoondise rootslasest peatreener Magnus Pehrsson enne maavõistlust Rootsiga.
Jalgpall
4. september 2014, 07:00

Kas vigastatud Vassiljevi asendamine tehakse ülesandeks kogenud Lindperele?

Eesti jalgpallikoondis kohtub täna Stockholmis Rootsiga. Kuigi murule sammub üleilmse jalgpalliteatri suurimaid staare Zlatan Ibrahimovic, pole tegu etenduse, vaid peaprooviga, kus meeskonnad katsetavad viimaseid taktikalisi finesse ja nüansse, et olla täies löögihoos esmaspäeval, kui algab EM-valiksari.

Eesti meeskonna jaoks pole põhiküsimus muutunud: kuidas korvata vahetult enne valiksarja algust põlve vigastanud mängujuhist Konstantin Vassiljevist koosseisu tekkinud tühimik? Kuidas asendada jalgpallur, kelle asendamine võimalik ei ole?

Esmaspäeval märkis peatreener Magnus Pehrsson, et Eestil on mängija, kes suudab Vassiljevile ettenähtud rolli (eeldatavasti ülemine keskpoolkaitsja asetuses 4-2-3-1) täita ja eile kinnitas rootslane, et tänast matši Rootsiga alustatakse sama plaaniga, mis oli valminud olukorras, kus Vassiljevi põlvekõõlus polnud osaliselt rebenenud.

Kui vaadata Eesti koondise nimekirja kuuluvate jalgpallurite mängijaomadusi, pole pääsu tõdemusest, et kõige tõenäolisem on vastutusrikka rolli usaldamine kogenud Joel Lindperele, kelle jaoks pole keskväljal võõras ükski positsioon. Ning mitmete väliste märkide põhjal hindab Pehrsson Lindperet kõrgelt.

Pehrsson: mäng on minu jaoks eriline

Esmane selgus saabub koos Eesti algkoosseisu avaldamisega täna õhtul. Põhjalikumad järeldused saab teha pärast mängu, mille jooksul katsetatakse ilmselt millalgi ka mingit variatsiooni asetusest 4-4-2.

Kõiki taktikalisi nippe nuputades, järjestades ja kombineerides tegeleb vähemalt tilluke osa Pehrssoni hallollusest ka huvitava sisemise konfliktiga – ta juhendab ju Eestit mängus oma kodumaa vastu.

"Rootsi vastu mängimine on minu jaoks veidi imelik, aga eelkõige tunnen uhkust. Eesti meeskonna jaoks on matš ennekõike viimane trenn enne mängu Sloveeniaga, kui mängus juba valiksarja punktid. Olen põnevil, kuidas meil õnnestub taktikaline plaan realiseerida," sõnas Pehrsson.

Kohtumist 50 000 pealtvaatajat mahutaval Friends Arena staadionil jälgivad ka Pehrssoni lähedased. Ning kuigi tegu puhastverd rootslastega, usub Eesti peatreener, et selles mängus kodumaad ei toetata. "Arvan, et mu abikaasa ja lapsed on ikka minu ja Eesti poolt. Aga kindlasti tekitab see mäng ka neis teistsuguse tunde."

Augusti keskpaigast vigastusega kimpus olnud Taijo Teniste sai Eesti meeskonna viimased trennid korralikult kaasa teha. "Otsuse Rootsi vastu mängimise osas langetame hommikul. Riskida ma ei taha, aga kui probleeme pole, siis oleks hea, kui Teniste vähemalt 45 minutit mänguaega saaks.

Teniste tõrjub Jäägeri pingile?

Taijo meeldib mulle mängijana väga, sest ta on mitmekülgne. Juuni alguses Islandi vastu tegi ta hea esituse parempoolkaitsjana, aga teame, et ta on hea ka emma-kumma äärekaitsjana. Praegu, kui Enar Jäägeril pole klubi ja mänguaega, siis võib-olla on Taijost meile enim kasu paremkaitsjana," vihjas Pehrsson, et saadab esmaspäeval Sloveenia vastu äärekaitsjatena platsile ilmselt Ken Kallaste ja Teniste.

Õhtuleht ennustab, et matšis Sloveeniaga on Eesti algkoosseis (asetus 4-2-3-1): Sergei Pareiko; Ken Kallaste, Ragnar Klavan, Igor Morozov, Taijo Teniste; Karol Mets, Aleksandr Dmitrijev; Sergei Zenjov, Joel Lindpere, Henrik Ojamaa; Henri Anier. Tänane mäng Rootsiga võib seda rivistust muidugi oluliselt muuta.

Rootsi – Eesti maavõistlus algab Eesti aja järgi kell 20.45. Otseülekande teeb ETV2.

Zlatan Ibrahimovic hädas kurguvaluga

Rootsi jalgpallikoondise peatreener Erik Hamren kinnitas, et kuigi äsja puusalihase vigastusest paranenud Zlatan Ibrahimovic piirdus eilses trennis kurguvalu tõttu 30 minutiga, tuleb Rootsi kapten ilmselt homme Eesti vastu platsile.

«Kui tervis lubab, siis Zlatan mängib, sest on erakordselt motiveeritud väravat lööma,» sõnas Hamren. Üpris kindlasti ei mängi Ibrahimovic kaasa tervet 90 minutit, vaid mingil hetkel asendab teda Ola Toivonen.

Hamreni sõnul kasutab Rootsi mängus Eesti vastu 4-3-3 asetust. «Ilmselt valdame mängus Eestiga palli rohkem, kui uue nädala alguses võõrsil peetavas EM-valikmängus Austriaga. Seetõttu pean arvestama, et meie kaitsjad ei saa seekord nii suurt koormust.»

Ometi peab Hamren Eestit antud ajahetkel igati sobilikuks vastaseks. «Ma ei tahtnud vastaseks mõnda maailma tippmeeskonda, sest nendega oleme treeningmatšides sageli kohtunud. Vahetult enne valikmatši ei vaja me vastaseks tippsatsi, sest muidu peaksime rakendama täit jõudu ja ei saaks nii palju vahetusi teha. Eesti on valiksarja lävel sobiv vastane.»

Hamren kurtis, et FIFA reeglid ei võimalda tal treeningmängus teha üle kuue vahetuse. «Tahaksin mõlemal poolajal eraldi rivistust kasutada. Praegu seda teha ei saa, mis seab treeneri silmitsi paraja puslemänguga,» sõnas Hamren.