NBA SÄRGIS: Scott Machado aasta tagasi NBA eelhooajal Utah Jazzi võistlusvormis. Sellesse meeskonda ta siiski ei pääsenud. Foto: AP / Scanpix
Korvpall
4. september 2014, 07:00

Varrak NBA kogemusega Machadost: "Mängujuht sõna otseses mõttes."

BC Kalev/Cramo korvpallimeeskond värbas mängujuhiks USA ülikoolikorvpalli hiljutise tähe, ka NBAs mänginud Scott Machado. Tudengiliiga NCAA kõigi aegade söödumeistrite pingereas asub Iona ülikoolis õppinud Machado 19. kohal!

"Machadot hakati meile pakkuma umbes kuu aega tagasi ja ta jäi teiste seas kohe silma. Vaatasin tema mängude videoid, uurisime muud tausta ja tegime pakkumise. Nüüd jõudsid läbirääkimised lõpule," selgitas Kalevi peatreener Alar Varrak.

Varrak rääkis juba enne eelmist hooaega, et soovib panustada just heale mängujuhile, kuid siis ei pakutud Kalevi rahakotile sobivat mängijat. "Mulle meeldib, et ta on mängujuht sõna otseses mõttes. Pole isetsev vend, söödab õigel ajal õigesse kohta. Loodetavasti teeb ta ka mõne teise mängija paremaks.

Selekteerisime just mängujuhte väga hoolikalt, meil oli ka teisi kallimaid ja odavamaid variante. Vaatasin läbi palju mänge, uurisin mängijate tausta. Machado puhul on kohe näha, et ta on liidritüüpi, tema väljakul olles on asjad kontrolli all," tutvustas Varrak värbamistööd.

Machado lõpetas Iona ülikooli kaks aastat tagasi. Hooajal 2012/13 osales ta Houston Rocketsi ja Golden State Warriorsi ridades 11 NBA mängus, kuid suurema osa profikarjäärist on ta veetnud D-Liigas. Eelmise hooaja lõpus kuulus Machado Prantsusmaa klubisse Villeurbanne’i Asveli.

USA ja Brasiilia passiga Machado valiti 2012. aastal ülikoolitiimide konverentsi aasta mängijaks, ta andis 33 mängus kokku 327 korvisöötu ehk ühes kohtumises keskmiselt 9,9! Lisaks 13,6 punkti ja 4,9 lauapalli. Tema kolmepunktivisete tabavus oli 40 protsenti.

Poole aasta eest Asvelis jäi tema saagiks 19 minutiga 6 punkti ja 4 korvisöötu.

"Tema Ameerika taust ongi ainus murekoht, et kuidas ta Euroopa stiiliga harjub. Prantsusmaal ei tulnud tal asjad kõige paremini välja," märkis Varrak. "Ning kahjuks ei saanud Kalev teda nii kiiresti, kui tahtnuks. Et lepingute osas oli olukord, nii nagu oli, ei saanud me mõnda aega Machadole midagi letti lüüa."

Pealik rõhutab, et VTB liigas ei maksa Machadolt kohe hakata samasuguseid 13+10 mänge ootama – see tase on teine. Mängija endaga pole Varrak veel rääkinud. "Agent küsis, mis rolli me tal näeme, sai lahti seletatud. Näib, et ta ei pääse praegu NBAsse stabiilse mänguaja peale ja püüab seetõttu hakata karjääri üles ehitama Euroopas. Eks VTB liiga oli tema siiatuleku puhul võlusõna, see meelitab ameeriklasi."

Varrak loodab, et klubi juhtkond suudab lähipäevil sõlmida ülejäänud lepingud ning uuel nädalal saaks trennides vähemalt viis-viie vastu mängida. Praegu on lepinguga mehed veel vaid Gregor Arbet, Reinar Hallik ja Mindaugas Kupšas. Trennis käib ka näiteks Armands Škele ning korvi alla loodetakse tagasi saada Frank Elegar. Samas pole kokkuleppele jõutud koondislaste Rain Veidemani ega Kristjan Kitsinguga, loodetud kiirusega ei parane suvel koondisemängus vigastada saanud Indrek Kajupanga põlv.

Tulekul esimesed kontrollmängud

Uus mängija Scott Machado peaks Eestisse jõudma mõne päeva jooksul ning oma silmaga saab teda näha juba järgmisel nädalal, kui BC Kalev/Cramo korraldab turniiri Tondiraba hallis. Neljapäeval kell 19 kohtutakse Rootsi meistri Södertälje Kingsi, reedel aga vastavalt esimese päeva tulemustele VTB Ühisliigasse kuuluva Loimaa Bisonsi või Riia Baronsiga.