Zlatan Ibrahimovic Rootsi koondise eilsel treeningul.Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Spordiblogi
4. september 2014, 13:35

Ott Järvela | Vutikoondise päevik: Zlatan kui karge alternatiiv Messile ja Ronaldole

Kui Eesti jalgpallikoondise tänane vastane Rootsi ei kuulu maailma tippmeeskondade sekka (kuigi on kahtlemata tugev), siis nende kapten Zlatan Ibrahimovic on absoluutselt kõige kõrgest sordist jalgpallur.

"Zlatan, Zlatan ja veelkord Zlatan!" Just sellist pealkirja kandis esmaspäevase Rootsi spordilehe Sport Bladet avalugu, mis raporteeris, et paar nädalat tagasi puusalihast vigastanud Zlatan Ibrahimovic on vigastusest paranenud ja kõmmutas Prantsusmaa kõrgliigas kaabutriki.

Kindlasti on just Zlatan tänase Rootsi – Eesti maavõistluse kandvaks teemaks. Nii on see sisuliselt iga Rootsi koondise mängu puhul, sest kuigi Zlatan on ka jalgpallur, on ta ennekõike nähtus, ikoon ja fenomen. Alternatiiv neile, kes tüdinenud Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo kemplusest ning kes otsivad jalgpallist kargemat ideaali.

Rootsi emigreerunud bosnialase ja horvaadi lapsena Malmös sündinud Ibarhimovic pole küll rootsi verd, aga vaieldamatult Rootsi ja Põhjala sümbol. Ta kehastab endas kvaliteeti, töökust, sihikindlust, üldist vastutustunnet, looduselähedust. Tõik, et Rootsi sümbolis voolab Balkani veri, ainult suurendab tema fenomeni.

Võiksin veel sõnu ritta laduda, aga see Zlatani osalusel filmitud Volvo-reklaam ütleb kõik, mis vaja.

***

Rootsi – Eesti maavõistlust võõrustav Friends Arena on Solnas kaks aastat tagasi avatud staadion, mis koduks ka 11kordsele Rootsi meisterklubile AIK. 50 000 pealtvaatajat mahutav areen kerkis samale kohale, kus asus endine Rootsi rahvusstaadion Rasunda, millest sai esimene MMi finaalmatši võõrustanud staadion, mis lammutati.

Friends Arena avamängus alistas Rootsi 14. novembril 2012 49 967 pealtvaataja ees 4:2 Inglismaa. Staadioni avavärava lõi (muidugi) Zlatan Ibrahimovic, kes lõi sellest matšis ka Rootsi teise, kolmanda ja neljanda värava. Neist viimane on meeles kõigil – fenomenaalne ülepeakäärlöök 35 meetrilt, mille sooritamine nõudis lisaks tehnilisele perfektsusele geniaalset mõtet ja silmapaistvat ülbust.

Zlatani puhul tuleb alati säärasteks hullumeelsusteks valmis olla. Tõsi, kui ta juhtub täna Eestit kostitama millegi võrdväärsega, tunnistab seda vahetult märgatavalt vähem inimesi kui võiks. Korraldajate hinnangul täitub Friends Arena mänguks Eestiga umbes poolenisti, ei enamat.

Põhjus lihtne – kõik saavad aru, et tegu on treeningmatšiga, kus tulemus ei ole tähtis. Rootsi peatreener Erik Hamren ütles selle valehäbita välja ja ega Magnus Pehrssongi seda salanud ole. Ent loodetavasti vallandub keset taktikaliste plaanide ja mängijate katsetamisi ka vahva jalgpallilahing.

Ning millal viimati mängis Eesti vastu nii hea jalgpallur kui Zlatan Ibrahimovic? Maitse ja hinnangute küsimus, kas asetada see punkt septembrisse 2013 (Arjen Robben), juunisse 2011 (Andrea Pirlo ja Luis Suarez), septembrisse 2009 (vali välja sobiv Hispaania koondislane), augustisse 2009 (Kaka) või veel kaugemale. Loetelu võiks jätkata pikalt, sest pole jalgpallurit, kellega Zlatan võrdlust välja ei kannata.