STAATUSELE VASTAV: Barack Obama veetis hommikutunnid Tallinna ja samas kogu Eesti kalleimas hotellitoas. Selles presidendisviidis on ööbinud näiteks ka Hillary Clinton. Kuna Õhtulehe soovile hotellituba oma silmaga näha näidati punast tuld, vahendame siin hotelli enda reklaampilti. Foto: Swissôtel
Eesti uudised
5. september 2014, 07:00

VIPPIDE VIPP: Obama meeskond hõivas hotellis kümme korrust, restoran suleti (6)

Turist ärkab Swissôtelis ja vaatab aknast välja: turvaaiad ja -mehed kõikjal. Samas majas on ju Obama. Turist jääb lõksu? Selgub, et polnud need turvanõuded nii ranged ühti, kedagi majja koduaresti ei jäetud. Obama aga kasutas ilmselt hoopis varuväljapääsu.

Neljapäeva südapäeval seisab Tallinna südames Swissôteli kõrval tumedate aknaklaasidega kaubik, mille esiklaasil silt kirjaga "C14". Peagi kõnnivad selle juurde väsinud nägudega ameeriklased, kohvitopsid ühes, kohvrid teises käes. Üks tõmbab ukse lahti, kuid märkab Õhtulehe piltnikku tööhoos. Ta vaatab umbuslikult ja lööb siis ukse kinni. See on osa Obama suurest meeskonnast, kes siin ka öö veetis.

Punast vaipa lahti ei rullitud

President lahkus teatavasti juba kolmapäeva varastel õhtutundidel. Küll aga tuleb nii-öelda jäljed koristada, ka palju saatevarustust oli veel Eestis. Meedias arutleti vahepeal pikalt, mitu korrust Obama ümber hotellis tühjaks tehti. Tegelikult polnud hotell täitsa tühi midagi – Obamale ja tema personalile pandi kinni sadakond tuba, need võtsid ligi kümme korrust, Obama oli 29. korrusel. Sellest kõrgemal on vaid katuserestoran. Seegi oli visiidi ajal kinni ja tehti lahti alles siis, kui Air Force One maailmaliidriga pardal oli õhku tõusnud.

Kõike seda räägib Õhtulehele hotelli müügidirektor Marko Dobrus. Iga küsimuse järel mõtleb ta tükk aega, mida üldse poetada, õiguskaitseorganid on talle sõnad peale lugenud. Ta kinnitab, et Obama tuli hommikul seitsme paiku ja lahkus kümne ajal. Päeval ta hotelli enam ei naasnud.

"Varem on vippidel ka punane vaip olnud, temal seda polnud," räägib Dobrus.

Miks, kas Obama käis tagauksest? Dobrus vakatab. "Jah, eks ma ise ei olnud sellel hetkel majas, ei tea."

Hilisem tiir maja taga näitab, et seal saab autoga sõita varjualusesse, kuhu enam ka südalinna kõrghoonetest pilku heita ei saa. Sealtkaudu viikase hotelli toiduaineid ja muud vajalikku.

Kujutagem nüüd pilti, et Obama sõidab üles kitsa personaliliftiga, kõnnib mõnes pimedas kitsad koridoris ja bingo! – viimaks on hotelli kõige luksuslikuma toa ees. Ehk muinasjutt?

Dobrus seda spekulatsiooni ei kommenteeri. Hotelli ümber oli range turvatsoon, ent külastajad said siiski vabalt sisse-välja liikuda. Polnud kodukorda, et ole toas, kuni Obama lahkub. Dobrus ütleb, et ükski broneeringu teinud klient ööbimiskohast ilma ei jäänud.

"Me ei ütle ju inimestele kindlat toanumbrit, et saad kollase või rohelise toa selle või selle numbriga. On kindla kategooria toad ja neid saime ka võimaldada. Toad algavad 12. korrusest ning on 29ndani, mänguruumi on," sõnab Dobrus.

Koristajatel hoitakse silma peal

Siiski ei tohtinud nad klientidele öelda, kes tulemas on. Mainiti lihtsalt, et vipp. Miks, igaüks leiab kas või internetis otsides üles, kes tulemas? "Privaatsus," rõhutab Dobrus. Seda ohtu polnud, et mõni klient "juhuslikult" Obama korrusele sõidaks, nimelt on uksekaardid sellised, et lift lubabki sind vaid oma korrusele.

Obamal olid ka kindlad erisoovid ning toas ootasid teda külalissuupisted hotelli poolt, aga spetsiifilisemaid valikuid Dobrus (taas kord!) privaatsusele viidates ei ütle. Hotellitoas pilti teha ei lubata.

Dobrus viitab, et koristustööd alles käivad ning nii mõnigi inimene Obama personalist on alles siin. Dobrus rõhutab, et presidendiga tegelesid nende enda töötajaid, mingit erikohtlemist polnud.

Mõelgem, mis võiks maksta Eebay’s näiteks kohvitass, millest on joonud Barack Obama. Või isegi hambahari. Dobrus toonitab, et neil on tubade sisustus – ka tassid ja vannitoatarbed – samad, raske oleks näidatagi, et mõne eriti erilise külalise oma. "Ja hotellivara on hotellivara, päris nii pole, et koristaja võiks midagi kaasa võtta. Meil on ka majasisesed turvameetmed korralikud," toonitab ta.

Lõpetuseks, kuidas ikkagi leviga jääb, kas oli sellega probleeme? "See on linnalegend, meie jaoks ei muutunud midagi," sõnab Dobrus.