TEGIJA: Petteri Koponen kogus MMil mängus keskmiselt 15,8 punkti ja 5,8 korvisöötu. Kahes kohtumises oli söötude arv suisa 9.Foto: AFP / Scanpix
Korvpall
5. september 2014, 07:00

Põhjanaabrite koondist vedanud Petteri Koponeni jaks rauges otsustaval hetkel

Kas ja millal pääseb Soome kossutäht Koponen NBAsse? (1)

Soome korvpallikoondisele kaasa elama sõitnud tuhanded fännid võivad end Hispaaniast koduteele asutada, sest 65:67 allajäämine Uus-Meremaale kukutas tiimi konkurentsist. Selge liider Petteri Koponen ei jaksanud viimaseid viskeid sisse visata.

Koponeni ei saa tegelikult milleski süüdistada. Ta vedas Soome koondist terve turniiri jooksul vahvalt – tabas ise ja lõi kaaslastele võimalusi –, aga üleeile Türgiga peetud mängu lõpuks oli selge, et tema hapnikukraan on päris kinni keeratud. Ta eksis mängu lõpus mõlemal vabaviskel, mis aitas türklased normaalaja lõpuks viigini ja lisaajal võiduni. Eile jäi pall kahel viimasel rünnakul Koponeni kätte, ta läks viga välja meelitama, kuid neid ei tulnud ja rasked visked põrkusid rõngalt tagasi.

Need mängulõpud ei tulnud välja, aga kõigile on selge, et Koponen võib oma taseme poolest mängida NBAs. Praegu kuulub ta Venemaa tippklubi Himki hingekirja, kellega sõlmis kaks suve tagasi kolmeaastase lepingu. Klausliga, et võib iga aasta tagant lahkuda ookeanitagusesse suurliigasse, kus tema õigusi evib Dallas Mavericks.

Himkist lahkumisest pole asja saanud ning Soome meedia analüüsis, miks.

2013. aasta juuli. Nn üleminekuaken avaneb, Koponenil ja Dallasel on kokkuleppele jõudmiseks nädal aega. Kell tiksub, aga midagi konkreetset ei juhtu, kokkulepet ei sünni ja mees jätkab Venemaal. Täpselt sama kordub juulis 2014.

Mängijatepoliitika.Dallase mängijatepoliitika toob asjasse palju selgust. Nii mullu kui ka tänavu suvel muretseti tagaliini palju mängijaid ehk Koponenil on neli-viis konkurenti. Kuulujuttude põhjal võib Dallas tema mängijaõigused edasi müüa. Koponen ei maini nimesid, aga ütleb, et on teinud juttu ka teiste klubidega: "Minust on huvitatud mitmed klubid. Ent alati ei sõltu kõik sinu soovidest."

Raha. Mavericks pole kunagi näidanud väga selget soovi soomlase palkamiseks. See olukord ei rõõmusta Koponeni: "Kui nad tahavad mind, peaksid nad lepingust kõvemal häälel rääkima. Jah, nad teavad, milline on mu leping Euroopas. Selle lähedalegi pole jõutud."

Jutt käib rahast. Kolmeaastane leping garanteerib Koponenile Himkis 2,7 miljonit eurot. Seda on palju, NBAs pakutaks talle väiksemat palka.

Mänguaeg. Unustada ei saa ka asja sportlikku külge. Koponen tahab mängida, olgu Venemaa eliitliigas või NBAs: "Kui siirdun NBAsse, tahaksin, et asjad oleksid selged. See on liiga, kus tuleb ka pildil olla. Ma ei taha olla satsi viieteistkümnes mees, konutada pingi lõpus ja pääseda väljakule ainult kellegi vigastuse korral. Tahan näidata, mida suudan."

Himkis on Koponen end juba tõestanud. Ta on Euroopa üks paremaid tagamängijaid. "Sääraseid kohti nagu minul Venemaal pole tingimuste mõttes palju," teab mängumees.

Aeg jookseb.Koponen möönab, et NBA värav võib olla lahti veel ainult mõne aasta. Ta on siiski juba 26ne. "Ma ei välista midagi. Tahaksin NBAsse minna 27-28sena, kui olen parimas mängijaeas. Pean oma suutlikkust näitama. Kuid ma ei pruugi olla nii hea, et kõik NBA meeskonnad tahaksid mind kosida."

Koponeni leping Himkiga lõpeb järgmisel suvel. Siis on ta vabaagent ning saab tingimuste üle rääkida rahulikult, üleminekuaken kuklasse ei rõhu. "Järgmisel suvel peaks olukord olema lihtsam. Kui ma Euroopas lepingut ei sõlmi, saan Dallase suunal rohkem suruda. Loodan, et keegi usub minusse Euroopast lahkumise otsuse tegemiseks piisavalt palju," lõpetab põhjanaabrite tippkorvpallur.

Vučinić mängis Soome auti

MMi alagrupiturniiri otsustav mäng Soome – Uus-Meremaa kulges 24 minutit maakera kuklapoole pallurite täieliku ülekaalu tähe all. Kalev/Cramo endise peatreeneri Nenad Vučinići hoolealused leidsid vastaste kaitses – see meenutas Šveitsi juustu kuubis – üles kõik augud ja juhtisid 16 minutit enne lõppu 53:33.

Siis osad vahetati. Ühtäkki ei tulnud Tall Blacks’il enam midagi välja. Soomel ka mitte väga palju, aga tasapisi nihkuti lähemale. Petteri Koponeni kolmene tõi tabloole numbrid 63:66 ning 1.12 enne lõppu teenis Sasu Salin ebasportliku vea ja realiseeris vabavisked – 65:66. Kõik oli soomlaste endi kätes, kuid esmalt ei tabanud Tuukka Kotti ning lõpus kahel korral Koponen – 65:67. Vučinić ja Co jätkab.