Riia linnapea Nils UšakovsFoto: Scanpix
Kodu
8. september 2014, 17:47

Venemaa kodanikud ostavad Lätis elamislubade saamiseks massiliselt kinnisvara (14)

Riia linnapea Nils Ušakovsi sõnul on Riias puhkenud kinnisvarabuum, kuna Riiga ostavad kinnisvara nii Venemaa, Kasahstani, Ukraina kui ka Aasia riikide kodanikud.

Ušakovs rääkis Venemaa telekanalile Dožd, et Riias renoveeritakse praegu massiliselt hooneid ning selle taga on välisinvestorite huvi Riia kinnisvara vastu.

"Lõviosa investoritest tuleb loomulikult Venemaalt ja tänu nendele on suur osa Riia kesklinnas asuvatest hoonetest kenasti renoveeritud. Nad ei vii neid maju kusagile Venemaale, nad maksavad Lätis makse, mingi osa ajast veedavad nad Riias ja kulutavad siin oma raha. See on Riiale igast küljest väga kasulik," rääkis ta.

Linnapea lisas, et Riiga kinnisvara ostnud inimesed saavad ka Riia sõpradeks, kuid iga välismaine sõber kulub Lätile hädasti ära.

Linnapea hinnangul on Riias viimasel ajal kinnisvara soetanud ja seeläbi ka elamisloa saanud 7000 – 8000 Venemaa kodanikku.

"Linnas, kus elab 700 000 elanikku, on see tuntav arv," lisas ta.

Küsimusele, miks tõstis Läti minimaalset elamisloa saamiseks vajaminevat investeeringu suurust, vastas Ušakovs, et kuigi Riia südalinnas maksab ruutmeeter 2000 eurot, on kinnisvarahinnad Riias Moskva hindadega võrreldes siiski veel naeruväärselt odavad.

"See on täiesti normaalne otsus, siin pole midagi diskrimineerivat," lisas ta.