OPTIMISTLIK: Maailma edetabelis viiendal kohal oleva Deniss Karpaki ettevalmistus on kulgenud plaanipäraselt. Foto: Arno Saar
Spordivaria
6. september 2014, 11:45

Purjetajad asuvad MMil hinnalisi olümpiakohti püüdma

Eesti purjetajad asusid teele Baskimaale, Santanderi, kus 8.–21. septembrini peetakse maailmameistrivõistlusi. Medalite asemel on meie sportlaste sihiks aga midagi paremat – olümpiakohad.

FINN-klassis tuleb Rio de Janeirosse pääsemiseks tulla 12 parima riigi sekka. Deniss Karpaki sõnul ei ole ülesanne kergete killast. "Sellest tuleb kõige raskem kadalipp, mis meie klassis kunagi olnud on. Minu eesmärk on see norm täita, kümne parema sekka tulla ning siis võiks ka medalile mõelda," loodab 2011. aastal Perthis oma MMide parima tulemuse, 8. koha saanud Karpak.

Maailma edetabeli viies mees timmis suvel vormi Eestis, viimase nädala on aga treeninud Itaalias. "Vaatame siin uut varustust, kuidas see mulle sobib. Tippvorm peab tulema septembri keskel, kuid planeeritult saan praeguse vormiga hakkama," sõnas ta. "Santanderis on laine suur ning lahe!"

Laser-klassi edetabelis üheksandat kohta hoidev Karl-Martin Rammo võttis suvega neli kilo alla ning treenis Eestis. "Muidu olen kogu aeg võistluselt võistlusele jooksnud, jaanuari esimesest päevast juuli lõpuni olin kodumaal kõigest 16 päeva. Nüüd olen saanud rahulikult trenni teha ning uusi asju proovida," kirjeldab ta uut lähenemist.

Kuna ookeanile avatud Santanderi tuuled on heitlikud ning Rammole sobivad kindlalt tugevad iilid, on kaalulangetamine olnud tähtis ettevalmistusnüanss. "Tahtsin proovida, et kui veidi alla võtan, siis kas tuul kannatab selle all. Teiseks, kas nõrga tuulega on mu selge eelis kadunud."

Noormees rõõmustab, et saab paar päeva enne võistluste algust ka konkurentidega trenni teha. "Kui avastan, et kaalulangetamine oli siiski halb, tulevad kaks kilo väga kergesti tagasi. MMil tuleb kõike võtta päev korraga. Sain eelmisel aastal aimu, et seal on keerulised tingimused. Kõike võib juhtuda," teab ta.

Rammo sihiks on tulla Laser-klassi olümpiakohti jagavate esimese 23 riigi sekka. "Kui kõik läheb enam-vähem, täidan selle olümpianormi igal juhul ära. Järgmisel aastal on MM Kanadas, tugevate tuulte käes, küll siis lähen kohti tooma," muigab ta.

Kokku osaleb MMil kaheksas sõiduklassis 15 Eesti sportlast.