KIRED LÕÕMAVAD: Neli aastat tagasi läks Serbia – Kreeka sõpruskohtumine nii tuliseks, et Serbia tsenter Nenad Krstic (vasakul) otsustas Kreeka keskmängijale Giannis Bourousisele tooliga virutada. Homme lähevad samad mängijad ja meeskonnad uuesti vastamisi.Foto: Reuters / Scanpix
Korvpalli MM 2019
6. september 2014, 08:00

Korvpalli MMil läheb põnevaks: kas kaheksandikfinaalides hakkavad kired lõõmama?

Hispaanias toimuval korvpalli MMil on kätte jõudnud kaheksandikfinaalid ning mõneks päevaks jäävad senised peamised jututeemad Hispaania ja USA teiste meeskondade duellide varju. Õhtuleht vaatab huvitavamatele paaridele otsa.

Põnevusetendused

Prantsusmaa – Horvaatia (täna kell 19.00)

Enne turniiri loodeti nendest kahest pigem noorte tähtedega varustatud Horvaatia peale, aga pärast korralikku võitu Argentiina üle said horvaadid Senegalilt senise MMi kõige šokeerivama kaotuse. Pärast kindlat allajäämist Kreekale hakkasid levima jutud, et meeskond on peatreener Jasmin Repeša vastu pöördunud ja soovib tema turniirilt lahkumist. Pärast alagrupimängude lõppu kostsid Repeša ja Horvaatia pallurid justkui ühest suust, et kõik on väljamõeldis.

Kui horvaatide sisekliima on korras, siis peaks tiimide võimalused 50-50 olema. Eelmise aasta Euroopa meister Prantsusmaa pole samuti midagi erilist näidanud ja senine parim võit Serbia üle tuli samuti keskpärase esitusega. Üsna liimist lahti on oldud kaugvisetel, mida on tabatud 33protsendiliselt. Võrdluseks, Horvaatial on see näitaja olnud 36%.

OTSUSTAJA: Nicolas Batum. Prantslaste oodatud liider on tegutsenud igas elemendis kahvatult. Üllatuslikult pole ta isegi meeskonna suurim punktiviskaja (9,2), selleks on Joffrey Lauvergne 10,8 silmaga. Nüüd peab Batum paar kohvi sisse võtma ja lõpuks üles ärkama.

Kreeka – Serbia (homme kell 19.00)

Tõeline Euroopa korvpalli klassika, mis siis, et Kreekat on senise turniiri põhjal üsna kindel soosik. Kirge ja möllu peaks ikka nägema, aga vahest nii suureks kakluseks ei lähe kui nelja aasta tagusel sõprusturniiril Kreekas, kus Serbia tsenter Nenad Krstic otsustas Kreeka ametivennale Giannis Bourousisele tooliga virutada.

B-grupi täiseduga võitnud Kreeka on hoolimata suurima staari Vassilis Spanoulise ja NBA tsentri Kostas Koufose eemale jäämisest väga veenev olnud. Eelkõige on silma paistnud meeskondlikkus, mis pole märkamatuks jäänud ka statistikutele. Resultatiivsete söötude arvestuses ollakse hoolimata vähem visatud punktidest USA ja Hispaania järel kolmandad. Serbia polegi seevastu õiget rütmi leidnud ja ühestki tugevast meeskonnast pole MMil jagu saadud.

OTSUSTAJA: Giannis Bourousis. Kreeka koljat on märkamatult tegemas suurepärast turniiri ja on seni kogunud keskmiselt 12 punkti ja 10 lauapalli. Nagu näitas Serbia – Brasiilia kohtumine, siis Serbia tsentrid Krstic ja Miroslav Raduljica jäävad füüsilise ja pika eesliini vastu hätta. Sarnaselt jätkates on Bourousisel võimalus nende pikad taas paika panna.


Türgi – Austraalia (homme kell 21.00)

Eelmise MMi hõbe Türgi sai C-grupis teise koha raskustega kätte, aga rahul saavad nad olla ainult USA mängu kolme veerandaja ja viimase kohtumisega Dominikaani Vabariigi vastu. Austraalia liikus D-grupis tõusvas joones, kuni neljapäeval otsustati alla jääda Angolale. Plaan õnnestus, sest nüüd ei saa nad USA-ga kohtuda enne poolfinaali.

Materjali poolest peaks Austraalia üle olema ja kerge soosikukoorma võiks neile asetada küll. Rahvusvahelise klassiga tegijaid on igas liinis, Türgi kohta seda öelda ei saa.

OTSUSTAJA: Joe Ingles. Mitmekülgne Ingles võib täita nii viskava tagamängija kui väikese ääre positsiooni. Sellel MMil on ta silma paistnud hiilgava visketabavusega – korvi on läinud 70 protsenti kahestest ja 62,5 protsenti kolmestest. Heal päeval võib ta Türgi lihtsalt puruks pommitada.


Brasiilia – Argentiina (homme kell 23.00)

Vastasseis on eriti intrigeeriv selle poolest, et Brasiilial on ideaalne võimalus Lõuna-Ameerika parima meeskonna tiitel endale võtta. Argentiina liider on endiselt Luis Scola, aga brasiillastel on tema pidurdamiseks koguni kolm härga Anderson Varejao, Tiago Splitteri ja Nene näol. Argentiina peab lootma tabavatele kolmestele, aga ilmselt on antud koosseis ikkagi liiga vanaks jäänud, et veerandfinaali jõuda.

OTSUSTAJA: Leandro Barbosa. Brasiilia kiire tagamees võib argentiinlastele parajat peavalu valmistada, sest neil pole sobivat mängijat teda katma panna. Olgugi, et Barbosa karjäär on NBA-s alla käinud, siis koondises on tal alati suur vastutus ja alagrupikohtumistes ei peljanud ta seda endale võtta.

Pinget vähem

Sloveenia – Dominikaani Vabariik (täna kell 21.00)

Sloveenia kukkus neljapäeval Leedu vastu viimasel veerandajal täiesti kokku ja kaotas D-grupi esikoha ja isegi kui dominikaane võidetakse, siis tuleb veerandfinaalis vastamisi minna USA-ga. Viskekahuri Francisco Garcia juhitav Dominkaani Vabariik on sitke meeskond, aga kui Sloveenia vaim täiesti murtud pole, siis peaks võit Balkanile tulema.

Leedu – Uus-Meremaa (homme kell 17.00)

Hoolimata paljudest hädadest marsib Leedu edasi ja kaheksandikfinaalis pole neil õigust Uus-Meremaale kaotada. Leedulaste medalivõimalused on hoopis teine jutt, sest rünnakul käib Mantas Kalnietise puudumise tõttu tohutu punnitamine. NBA mõistes hästi arenenud tsenter Jonas Valanciunas kipub aga taas tähtsatel hetkedel pingile jääma.

Võitja selge

USA – Mehhiko (täna kell 17.00) ja Hispaania – Senegal (täna kell 23.00)

USA ja Hispaania lähevad siit kindlasti edasi ja ainsad huvitavad küsimused on, kelle arvele jääb kõige ilusam korv ning kas kõik põhitegijad jäävad terveks.