TÕEHETK: Eesti jalgpallikoondis alustab täna EM-valiksarja kodu- mänguga Sloveenia vastu. Kaotada ei tohi. Foto: Mati Hiis
Jalgpall
8. september 2014, 11:42

Täna algab projekt "Eesti EMile!" (4)

Eesti jalgpallikoondis alustab EM-valiksarja koduse kohtumisega Sloveenia vastu. Täna õhtul selgub, millised on üheksa kuu eest Sinisärkide peatreeneriks nimetatud rootslase Magnus Pehrssoni töö esimesed viljad – magusad või kibedad.

Pehrssoni juhendamisel on Eesti pidanud seitse kohtumist, millest võitnud kaks – võõrsil 2:0 Gibraltarit ja kodus 2:1 Tadžikistani. Lisaks on kirjas viigid Gibraltari ja Lätiga ning kaotused Soomele, Islandile ja Rootsile.

Eelnev lõik ei tekita erilist optimismi, aga ei peagi. Pehrsson on algusest peale nimetanud kõiki EM-valiksarjale eelnevaid kohtumisi treeningmatšideks, kus tulemus teise- ja punktide peale peetavateks mängudeks valmistumine esmajärguline.

"Oleme koos läbinud pika tee, et olla valmis mänguks Sloveeniaga. Väljakul näeme, kui kaugele oleme jõudnud. Mida rohkem koos mängida ja treenida, seda paremaks saad. Arvan, et suudame võita, kui näitame oma parimat mängu," sõnas Pehrsson eile Rahvusooper Estonia Valges saalis antud pressikonverentsil.

Tänane ülesanne: kaotada ei tohi

Tänase matši tähtsust on keeruline alahinnata. Lisaks kuuluvad E-alagruppi Inglismaa, Šveits, Leedu ja San Marino. Jõujooned peaksid olema selged: MMil mänginud Inglismaa ja Šveits on favoriidid, Sloveenia peamine pretendent play-off’i viivale kolmandale kohale, Eesti ja Leedu hellitavad tillukesi lootusi too kolmas koht endale napsata ja kes iganes San Marinole punkte loovutab, on hädavares.

Sloveeniale kodus järelikult kaotada ei tohi. See oleks valus hoop nii vaimselt kui ka puht-matemaatiliselt. Tõsi, valikgrupi teise koha ja play-off’i pääsemisega lõppenud eelmises EM-valiksarjas sai Eesti lubada endale kaotust Fääri saartele, aga sarnase luksuse kordumine on äärmiselt ebatõenäoline.

Ükski detail pole nii väike, et olla tähtsusetu

Sloveenia kõige ohtlikuma mängijana nimetas Pehrsson Austria klubis Salzburg mängiva ääreründaja Kevin Kampli. "Sloveenia kasutab ilmselt 4-4-2 või 4-4-1-1 asetust. Nad on organiseeritud tiim. Ootan neilt kompaktset kaitsemängu, ent mitte kõrget pressingut. Aga loomulikult oleme valmis ka pressinguks," märkis Pehrsson.

Ei tasu kahelda, et Eesti on valmis ka igas muus mõttes. Pehrsson on äärmiselt põhjalik mees. Koondise päevakava on planeeritud ülimalt detailselt ning oluline osa treeningutest ja söömisest vabast ajast on sisustatud koosolekutega. Neid peab Pehrsson nii terve meeskonna kui ka mõne konkreetse mängijate grupiga. Rootslase filosoofia on – ükski detail, mis võib mõjutada tulemust, pole nii väike, et olla tähtsusetu.

Neljapäevane matš Rootsiga, mille Eesti 0:2 kaotas, oli mängupildi poolest suve hakul peetud kohtumistega oluliselt parem. Kui juunis pälvis Pehrssoni meeskond rohkelt kriitikat, siis Stockholmis meeldis Eesti fännisektoris istunud paarisajale poolehoidjale platsil nähtu juba palju rohkem – omade mängust kumasid läbi plaan ja idee.

Aga täna tuleb Sloveenia vastu mängida paremini. Standard-olukordade kaitsmisel ei tohi vastaseid vabaks jätta ning ründajate sihik peab olema täpsem. Kapten Ragnar Klavani arvates on meeskond valiksarjaks valmis. "Muidugi igal meeskonnal on asju, mida parandada ja lihvida, aga need tulevad töö käigus. Rootsi-mäng oli väga tähtis test, saime harjutada oma liikumisi nii kaitse- kui ründefaasis."

Koondise vanim liige Sergei Pareiko rõhutas: "Kõik sõltub praegu meist. Ka nemad tulevad siia kolme punkti järele. Kes tahab rohkem võita, see võidab."

Eesti algkoosseis on eeldatavasti sarnane neljapäevasele (Sergei Pareiko, Ken Kallaste, Ragnar Klavan, Igor Morozov, Taijo Teniste, Karol Mets, Ilja Antonov, Joel Lindpere, Martin Vunk, Sergei Zenjov, Henri Anier). Tõenäoliseim vangerdus on Enar Jäägeri algkoosseisu tõstmine, mille puhul hõivaks Teniste kas Kallaste või Antonovi koha.

Avavile kõlab Lillekülas 21.45. Pileteid jagub.