MÖLLAVAD: Uus-Meremaa korvpallurid sooritamas hakat enne eilset MMi kaheksandikfinaali Leeduga. Foto: AFP/Scanpix
Korvpalli MM 2019
8. september 2014, 08:00

Uus-Meremaa sõjatantsu vägi: konfliktid ja nördinud vastased (2)

Uus-Meremaa korvpallikoondis on Hispaanias toimuval MMil palju tähelepanu saanud ja peamiseks põhjuseks pole nende südid esitused, vaid traditsiooniline maoori sõjatants haka, mida nad esitavad enne iga kohtumise avavilet.

Hingestatult tegutsenud uus-meremaalased olid eile lähedal ka senise turniiri ühele suuremale üllatusele, kui kaheksandikfinaalis ehmatati Leedu korralikult ära.

Saareriigi spordimeeskonnad on hakat juba ammu tantsinud, kuid korvpalli mõistes tegi traditsiooni hoobilt tuntumaks eelmisel nädalal peetud alagrupimatš USAga. Video hakast laeti kohe üles FIBA Youtube’i kanalile ja eilse seisuga on seda vaadatud juba üle nelja miljoni korra.

NBA staar tegi haka üle nalja

Üldsus pani eriti suurt rõhku USA staaride reaktsioonidele. Derrick Rose jälgis tantsu kivistunud ilmel ja James Hardenil jäi isegi suu ammuli. Tõlgendada võib seda kuidas iganes, aga kindlasti polnud haka neile igapäevane nähtus. Uusmeremaalased selgitavad tantsu olemust kui vastasele väljakutse esitamist. Lihtsustatult koosneb haka trampimisest, näoilmete tegemisest, kätega žestikuleerimisest ja valju häälega rääkimisest. Isegi kui ameeriklasi see tants pisut hirmutas, siis mängus see välja ei paistnud, sest kohtumine võideti kindlalt.

Eilne kaheksandikfinaal Leeduga paistis sama rada minevat, sest Balti riik sai ruttu kätte 23:9 edu ja matšile eelnenud tulevärk neid ei seganud. Mida aeg edasi, seda lähemale aga Uus-Meremaa ronis ja neljandal veerandajal mindi isegi 59:58 ette. Kaks ja pool minutit enne lõppu oldi veel 65:65 viigis, kuid siis jooksis uusmeremaalaste rünnak täiesti kokku ning kindel favoriit Leedu jõudis 76:71 võiduga veerandfinaali, kus kohtub Argentiina ja Brasiilia mängu võitjaga.

Kui üldiselt suhtutakse hakasse positiivselt, siis käesoleval MMil on selgeks saanud, et kõik ei lähe selle peale sugugi pöördesse. Näiteks eile tervitasid Leedu fännid Barcelona saalis tantsu vilekooriga. Suurima vaidluse põhjustas siiski USAga 2010. aastal maailmameistritiitli ja 2012. aastal olümpiakulla teeninud Golden State Warriorsi pallur Andre Iguodala, kes postitas suhtluskeskkonda Twitter järgmised mõtted: "Uus-Meremaa arvas, et nende tants lööb meid rivist välja... see pole midagi muud kui A-town stomp!" Hispaania MMist põlvehäda tõttu eemale jäänud Iguodala pidas A-town stompi all silmas lihtsakoelist trampimisel põhinevat hip-hop-tantsu, mida on harrastanud teiste seas räppar Lil Jon ja R’n’B staar Usher.

Selle peale läks närvi Uus-Meremaa ainus NBA mees Steven Adams, kes MMil siiski ei osale. "Näita minu kultuuri vastu pisutki austust," vastas ta Iguodalale Twitteris.

Ka Eesti korvpallipublik on haka tunnistajaks olnud, sest 2009. aastal pidas meie koondis Tallinnas ja Rakveres Uus-Meremaaga kaks sõprusmängu. Toona Eesti koondises debüteerinud tsenter Joosep Toome tunnistas, et kustumatut muljet külalismeeskonna rituaal ei jätnud.

Hirmu nahka ei aja

"Midagi nad tegid jah. Eks see on selle rahva traditsioon ja neile paistab see tähtis olevat." Kas 12 trampivat ja karjuvat meest hirmu nahka ei aja? "Ei, mulle see küll mingit mõju ei avaldanud. Pealegi ma ei usu, et see üldse kedagi hirmutab," sõnas Toome eile Õhtulehele.

Et Hispaania MMil pole haka eriti sooja vastuvõttu saanud, on Uus-Meremaa meedias juba kõlanud arvamused, et rituaal tuleks jätta ainult riigi kuulsa ragbimeeskonna tarbeks. Erinevalt ameeriklastest ei pööranud näiteks Türgi mängijad hakale mingit tähelepanu ja suundusid selle ajal varumeeste pingi juurde, et enne kohtumist peatreener Ergin Atamanilt viimaseid nõuandeid saada. Konsensus ongi, et vastaseid tants ei mõjuta, küll annab see energiat Uus-Meremaa palluritele endile. "Miks peaks uus-meremaalased saama oma traditsioone kõigile näidata, aga teistel seda võimalust pole? Meie ülesanne oli kohtumiseks valmistuda, mitte mõelda mängueelsele tseremooniale," põhjendas Ataman.