Peatreener Ruben Magnano, taamal abitreenerid vahetusmehed Brasiilia pingil istumas.Foto: AFP / Scanpix
Korvpalli MM 2014 blogi
8. september 2014, 16:43

Ville Arike | Brasiilia vajas naabrile ärapanemiseks Argentiina kullatreenerit

Korvpalli MM-i kaheksandikfinaalid on mängitud ning homme-ülehomme tulevad veerandfinaalid. Mis jäi nädalavahetusest kõige enam meelde?

Mõistagi Emir Preldzici Türgile võidu toonud hullud kolmesed, aga samavõrra ka Serbia ja Brasiilia võimsad esitused vastavalt kohtumistest Kreeka (püsis seni kaotuseta!) ja Argentiinaga. Serblased näitasid taas eks-Jugoslaavia kooli parimaid külgi, seistes kindlalt kaitses ja tegutsedes kannatlikult rünnakul.

Eraldi tahaksin aga peatuda Lõuna-Ameerika derbil. Sest Brasiiliat juhendab ei keegi muu, kui naabri ja vihaseima rivaali Argentiina kodanik, tolle riigi kümme aastat tagasi Ateenas olümpiavõitjaks tüürinud Ruben Magnano.

Võimas ja atleetlik on Brasiilia niikuinii. Magnano püüab sinna lisada ka seda Argentiinale iseloomulikku euroopalikku stiili ja tarkust. Tuleb tõdeda: kokku annab päris võimsa sümbioosi. Argentiina vastu piisas küll teise poolaja jõuga äravõtmisest. Ja kui kaua Brasiilia seda võitu ootas? Peaaegu pool sajandit ehk 47 aastat!

Võib kujutada ette, millised tunded Magnanot pärast eilset kohtumist valdasid. Argentiinlasena oli tal rahvuskaaslastest kindlasti kahju, aga isiklikus, professionaalses plaanis on ta kindlasti teinud ära kõva töö.

Ta on praegu Brasiiliale umbes sama, mis kuulus rootslasest hokitreener Curt "Curre" Lindström Soomele - kes mäletab 1995. aastat, siis see oli võimsate emotsioonidega hokimäng Stockholmis MMi finaalis, kui Curre juhendatud soomlased rootslastele koti pähe tõmbasid.

Praegu polnud küll tegemist kullamatši, vaid "kõigest" kaheksandikfinaaliga, aga meenus see võrdlus küll. Sest paljud muud detailid ühtivad.

Brasiilia oli Argentiinale kaotanud kaks aastat tagasi Londoni olümpial. Eelmisel MMil nelja aasta eest peeti see Lõuna-Ameerika derbi samuti kaheksandikfinaalis ning ka siis võitis Argentiina. Nagu ka 1998. ja 2002. aasta MMil. Rääkimata 2004ndast, mil brasiillased pidid vesise suuga pealt vaatama, kuidas argentiiinlased ka USA-le ära panid ja olümpiakulla võtsid. Maailmameistrivõistlustel oli Brasiilia saanud Argentiinast jagu viimati 1967. aastal!

Nüüd see ootus argentiinlasest juhendaja abil lõppes. Süües kasvab isu, järgmisena tahetakse alla neelata Serbia. Aga Aleksandar Djordjevici tiim näitas, et pole papist.