Alagrupiturniiril sai Pau Gasol (viskel) koos kaaslastega Prantsusmaaga hõlpsalt hakkama. Foto: AFP / Scanpix
Korvpalli MM 2019
9. september 2014, 10:00

Vabandust, ülejäänud kuuik, jutt käib endiselt Hispaaniast ja USAst

Madridis ja Barcelonas jätkuvatel korvpalli maailmameistrivõistlustel peetakse täna ja homme veerandfinaalid. Konkurentsi on jäänud küll kaheksa meeskonda, aga nagu enne võistluse algustki, käib põhijutt neist kahest – Hispaaniast ja USAst.

Saatuse tahtel läheb Hispaania tabelipoolelt finaali jõudev meeskond kahes järgmises kohtumises kokku tiimiga, kellega alagrupis juba kohtutud. Sest omapärase võistlussüsteemi tõttu on play-off’i tabelis ühel poolel teatavasti A- ja B-alagruppi ning teisel poolel C- ja D-alagruppi kuulunud meeskonnad. Ning et A-grupi esindajad tegid kaheksandikfinaalis puhta töö, lähevadki nad nüüd omavahel järgemööda uuesti kokku.

Alagrupimängude tulemusi silmas pidades pole aga teistel Hispaania vastu suurt midagi hüpata. Peoperemeeste väikseim võit on seni olnud 16-, suurim 37punktiline. Meeskondadega, kes nüüd nendega koos veerandfinaalis, käituti esimesel etapil nõndamoodi: Brasiilia alistati 82:63, Prantsusmaa 88:64 ja Serbia 89:73. Seejuures oli viimase vooru kohtumine Hispaania – Serbia mõlemale poolele tähtsusetu, sest teati, et üks lõpetab alagrupi esimese ja teine neljanda kohaga.

Homme on Hispaania vastane valitsev Euroopa meister Prantsusmaa. Eile terve meeskonnaga tuleva aasta EM-korraldaja väljakuulutamise pressikonverentsile läinud Les Bleus mängib tänavu teatavasti oma liidri Tony Parkerita. Seetõttu ei tohiks hommegi – sarnaselt alagrupimängule – põnevaks minna. Prantslased esitasid küll play-off’i esimeses ringis Horvaatia vastu tubli partii, aga Hispaania on teisest klassist. Küll aga võib loota, et mäng Serbia – Brasiilia tuleb väga põnev.

Tabeli teisel poolel näib supp lahjem. USA mängib Sloveeniaga, kel on tublid vennad Dragicid ja mõni mees veel, aga eesliin jääb jänkide vastu lahjaks. Veel selgitavad poolfinalisti Leedu ja Türgi, kelle kummagi esitus kaheksandikfinaalis Okeaania meeskondade vastu ei veennud. Aga pronksimängule üks neist jõuab.

Jah, pronksimängule. Jänkide väikseim võit on seni olnud 21punktiline ning seda kohtumises Türgiga, kus poolajaks oldi viiega taga, aga pärast vaheaega tehti jõuga soliidne vahe sisse. Pole näha, et enne finaali midagi oluliselt muutuda võiks.

Tuleb loota, et kumbki favoriit kahes järgmises kohtumises ei komistaks, sest siis peaks pühapäevasest finaalmängust olema elamus garanteeritud.