USA korvpallikoondise peatreener Mike Krzyzewski.Foto: Reuters / Scanpix
Korvpalli MM 2019
11. september 2014, 08:00

USA peatreener: Leeduga tuleb hoopis teistsugune mäng kui seni

USA korvpallikoondis purustas MMi veerandfinaalis Sloveenia 119:76 ja kohtub tänases poolfinaalis Leeduga. Jänkide peatreener Mike Krzyzewski hoiatas, et sellest tuleb teistsugune mäng.

"Leedu erineb Sloveeniast. Nende koondis mängib aastaid stabiilselt hästi, nad on alati hästi ette valmistatud ja hea sisekliimaga. Ning neil on viis pikka meest, kes suudavad mängida väga kõrgel tasemel," tunnustas Krzyzewski pärast eilset treeningut Leedu meediale.

Kui ta töötas 2006 esimest aastat USA koondisega, rääkis ta enne MMi poolfinaali Kreekaga vastastest kui "number neljast" ja "number seitsmest". "Seitse" ehk Vassilis Spanoulis viskas toona 22 punkti ning "neli" ehk Theodoros Papaloukas andis 12 korvisöötu ja Kreeka võitis 101:95.

Kaheksa aastat hiljem suhtuvad ameeriklased vastastesse hoopis teisiti. Nad saatsid grupi skaute Gran Canariale, kus peeti D-alagrupi ehk potentsiaalsete play-off’i vastaste mängud. Nende skautide sekka kuulub Leedu minevikukuulsus Arturas Karnišovas. Krzyzewski ei kasuta vastastest rääkides enam numbreid.

"Leedu liider on Seibutis ja väga tähtsat rolli mängib Maciulis. Valanciunas on aga parim pikk mees, kelle vastu me sel suvel astusime. Ta on suurepärane lauapallide eest võitleja. Mitte hea, vaid suurepärane. Temaga läheb meie meestel keeruliseks.

Nad söödavad alati palju, see kuulub nende korvpallitraditsioonide hulka. Nad püüavad luua teravustega ohtu kolmesekundialas, aga samas viskavad hästi kaugelt. Türklased tõmbusid veerandfinaalis liialt korvi alla kokku ja Leedu snaipritele jäigi ruumi. Ja ärge unustage, et ka mitu pikka meest viskab kaugelt hästi," näitas Krzyzewski oma mittenumbrilisi teadmisi Leedu kohta.

Leedu ajakirjanike märkusele, et nende koondisel pole MMil õiget mängujuhti, vastas USA loots: "Meil puuduvad Kevin Durant ja Blake Griffin. Ma ei taha sel teemal rääkida, sest meil jääb MMilt kõrvale rohkem mängijaid kui ühelgi teisel koondisel."

Kuidas võib Leedu USA-le vastu saada? Sloveenia loots Jure Zdovc märkis pärast veerandfinaali pressikonverentsil, et Leedul on ameeriklastega võitmiseks tema hoolealustega võrreldes Sloveeniast rohkem jõudu. "USA meeskond on hea, aga mitte võitmatu. Leedul puudub mängujuht, aga on olemas korvialune jõud ja head kaugviskajad. Kindlasti tuleb huvitav mäng," pakkus Zdovc.