Oscar Pistorius täna Pretoria kohtusaali saabumas.Foto: GIANLUIGI GUERCIA
Kergejõustik
11. september 2014, 15:36

Oscar Pistoriust mõrvas süüdi ei mõisteta! Tapmise eest määratav karistus selgub homme (20)

Lõuna-Aafrika Vabariigis, Pretoria kohtumajas alustas kohtunik Thokosile Masipa täna invajooksja Oscar Pistoriuse kohtuotsuse ettelugemist. Nüüdseks on kindel, et mõrvas sportlast süüdi ei mõisteta ja seega 25-aastast vanglakaristust talle ei määrata! Siiski jääb sportlane ülimalt tõenäoliselt süüdi tapmises, mille eest võib ta saada maksimumaalselt 15 aastat Rootsi trellide taga. Karistuse pikkus selgub homme.
15:59

Mis täpselt Pistoriuse saatus on, selgub juba homme. Täname tänase otseülekande jälgimise eest!

15:39

Pistoriuse emotsionaalne seis ei ole tänase päeva jooksul just palju paranenud. Suurema osa viimasest paarist tunnist on mees veetnud nutta tihkudes.

15:35

Mida see tähendab? Oscar Pistorius mõistetakse suure tõenäosusega homme tapmises süüdi. Selle eest ootab teda maksimaalselt 15-aastane vanglakaristus, ent on vähetõenäoline, et mees nõnda pikaks ajaks Rootsi kardinate taha saadetakse

15:28

"Mõistlik inimene" ei oleks tulistanud neli lasku läbi suletud vetsuukse. Seega käitus Pistorius ebaloogiliselt ja oleks pidanud aru saama, et seal taga olev inimene võib kõrgekaliibrilise kuuliga pihta saada ja potentsiaalselt surra.

"Süüdistatav käitus liialt rutakalt ja kasutas liigset jõudu," on kohtuniku viimased sõnad enne kui ta otsuse lugemise tänaseks lõpetab.

15:22

Kohtuniku sõnul oli Pistoriusel mitmed muud võimalused kuidas potentsiaalse sissemurdjaga tegeleda: kutsuda politsei või turvamehed, kisada rõdult appi. Et ta tegi mõlemat pärast tulistamist, näitab, et ta oleks seda saanud teha ka varem.

15:15

Jätkame! Loodetavasti on kõigil kõhud kenasti täis.

15:05
BBC_AudreyB

Lest we forget.: there are weapons and ammunition charges with heavy sentences as well #OscarVerdict

BBC korrespondent tuletab meelde, et Pistorius ei ole täna kohtu all mitte ainult tapmissüüdistustega. Nende süüdistusteni jõudmine on täna aga juba kahtluse all, sest lõunapaus on veninud oodatust pikemaks.

14:55

Et Pistoriust mõrvas süüdi ei mõisteta, spekuleeritakse juba ka prokuratuuri võimaliku edasikaebamise peale. Täpsemad põhjused jääme hetkel võlgu, sest juba inglise keeles on tegu väga keerulise juurasõnastusega, rääkimata siis veel eestikeelsest tõlkest.

14:27

Just nõnda sai Pistorius mõrvasüüdistustest priiks:

14:08

Eesti kohtuterminoloogiat uurides tundub kõige õigem vaste Pistoriust eesootavale karistusele olevat "surma põhjustamine ettevaatamatusest".

13:50

Barry Steenkamp vaatab tütre tapnud mehe poole. Kas mehe peast käib läbi ka mõte, kui pika aja 15-aastasest maksimumkaristusest Pistorius vanglas veetma peab?

13:47

Lühidalt kokku võttes on kohtuniku tänase päeva tähtsaimad sõnumid olnud:

1) Pistorius ei teadnud, et tualetiukse taga oli ta tüdruksõber ja ta ei ole süüdi Steenkampi mõrvas.

2) Pistorius tulistas lasud läbi ukse soovides sinna peitunud "murdvarast" hirmutada ja ta ei saanud teada, et need lasud inimese tapavad - mõrvas ta süüdi ei ole.

3) Aga invasportlane läks vannituppa laetud relvaga, mitte ei haaranud näiteks hiljem ukse purustamiseks kasutatud kriketikurikat. Seega plaanis ta tulirelva kasutada ning on süüdi tapmises. Sellega kaasnev karistus selgub pärast lõunapausi.

13:37

Lõunapaus Pretorias annab meile hetkeks aega hinge tõmmata ja mõelda, mida me kõik just kuulsime.

13:35
Viljar Voog

"Kuidas oleks saanud Pistorius ette näha, et tema lask tapab ukse taga olnud isiku."

Mõrvasüüdistus on jäädavalt päevakajast maas. Nüüd ootame veel tapmisotsuse väljakuulutamist, mille eest võib Pistoriust ees oodata maksimimkaristusena 15 vangla-aastat.

13:33

Masipa nõustub, et Pistorius tõesti kartis majja sisenenud murdvarast. Pistorius väriseb nutmisest.

13:27

Esimese puhul on miinimumkaristuseks 15 aastat vanglas, teise puhul on see maksimumkaristus.

13:26

Nüüd on küsimus, kas Pistoirus mõistetakse süüdi tualetiukse taga olnud "murdvarga" mõrvas või polnud ta lasud mõeldud veritööks ja ta jääb süüdi tapmises.

13:20

Vaatamata asja senisele käigule, ei ole need õnnepisarad.

13:16

Pistoriuse kohtuasi jätkub sama moodi kui algas - põnevusfilmi rütmis. Kohtunik peatab otsuse ettelugemise viieks minutiks täpselt siis, kui ta on teatanud, et Steenkampi tahtlikus tapmises Pistoriust süüdi mõista ei saa. 25-aastasest vanglakaristusest on ta pääsenud.

See aga ei tähenda, et sportlane kohtust kindlasti vaba mehena lahkuks, sest kohtuniku sõnul sisenes ta vannituppa plaaniga laetud relva kasutada.

13:11
nkosi_milton

Judge is flying through the verdict

On lootust, et otsus saab tänasega ette loetud. Viieminutiline paus.

Loe rohkem