Prantsusmaa korvpallurid Rudy Gobert ja Boris Diaw võitlemas MMi veerandfinaalis Hispaania eesliinimehe Serge Ibakaga.Foto: DP/PHOTOCALL3000/SIPA
Korvpalli MM 2014 blogi
11. september 2014, 15:51

Ott Järvela | Hispaania põrumine tõi hingerahu ja -soojuse (11)

Juba mitu nädalat enne korvpalli MMi esimest hüppepalli tõdesin, et maailmakord kipub käest ära olema. Korvpallisõprade õhinapõhine vadistamine, kuidas Hispaania meeskond seekord jänkidele koha kätte näitab, tekitas kummastust, et mitte öelda tülgastust.

Miks kohe tülgastust? Sest inimesest on väga keeruline välja rookida soovi, et teatud pidepunktid muutumatuna püsiksid. Korvpall on ikkagi ameeriklaste, mitte eurooplaste mäng. Ameeriklased on korvpalli välja mõelnud, seda enim arendanud ja sel spordialal etaloniks olnud. Alati. Euroopa ja muu maailma aastakümnete tagused olümpia- ja MM-kullad, mis võidetud ilma NBA proffide kohalolekuta, on ju kassikuld.

Maailma kõigi aegade 10 parima korvpalluri sekka kuuluvad ainult ameeriklased (ei näe vajadust põhjendada fakti, mis sama ilmne kui see, et jääkarud ja pingviinid elavad eri poolustel) ja atleetlikkusele rõhuv NBA on kindlasti veetlevam kui Euroopas mängitav nö "tark korvpall". Nii lihtsalt on.

Igatahes jälgisin MMi kuni eilse õhtuni kerge murega. Hispaania-vaimustus üha võimenes ning kossuspetside suust kostusid juba arvamused, et USA šansid finaalis on vaid paarkümmend protsenti. Jube ja hirmutav. Eilne veerandfinaal Prantsusmaa – Hispaania tõi aga hingerahu ja –soojuse.

Euroliiga-mull purunes. Ainuke Hispaania mängija, kes verest välja ei löönud, oli Pau Gasol (Chicago Bulls). Paljukiidetud Euroliiga-staarid Rudy Fernandez, Sergio Rodriguez, Juan Carlos Navarro ja Sergio Llull olid hädised.

Prantsusmaa Euroopa klubides mängivad mehed olid Hispaania kolleegidega võrreldes muidugi paremad, aga võitjate ridades särasid eelkõige ikkagi NBA-mehed Nicolas Batum (Portland Trail Blazers), Rudy Gobert (Utah Jazz) ja Boris Diaw (San Antpnio Spurs).

Kokkuvõttes oli Prantsusmaa – Hispaania mäng Ameerika korvpallikultuuri võidukäik. Mul on selle üle hea meel, sest korvpalli võlu ja loomust mõistavad kõige paremini ikkagi ameeriklased. Korvpall on nende mäng. Usutavasti tõestab USA seda nii tänases poolfinaalis Leedu vastu kui ka pühapäevases finaalis.