Korvpalli MM 2019
12. september 2014, 07:00

Hispaania tõestas, et korraldajad põlevad suurturniiridel tavaliselt läbi

Hispaania korvpallikoondis korraldas kolmapäeva õhtul koduse MMi veerand-finaalis fännidele õuduste õhtu, sest kõigile ootamatult kaotati Madridis 52:65 Prantsusmaale. Kuigi hispaanlaste kaotust ei osanud keegi ette näha, siis ajalugu vaadates langevadki suurem osa võõrustajaid pingete all kokku.

Parim näide on Hispaania ise, sest 2007. aastal kaotati peoperemeestena Euroopa meistrivõistluste finaalis nõrgema koosseisuga Venemaale. Need kaks kohtumist olid üsna sarnased – eeldatav favoriit Hispaania pusis vastasega kaua aega võrdselt ja ei suutnud enda rütmi kätte saada. Tõsi, erinevalt venelastest suutis Prantsusmaa asjad selgeks teha minut enne mängu lõppu, kui mängujuhi Thomas

Heurteli kolmene nad kaheksa punktiga juhtima viis. Seitse aastat tagasi murdis hispaanlased alles J.R. Holdeni lõpusekundivise.

Maailmameister Heino Enden oli üks väheseid, kes enne MMi algust märkis, et hispaanlastel on tavaks võidukoorma all murduda. "Läbi aastakümnete pole nad 90 protsendil juhtudest suutnud tasavägiseid mänge võita ja nii läks ka nüüd. Lisaks tundus, et peale USA võib just Prantsusmaa olla see, kes on võimeline Hispaaniat murdma," ütles ta.

Hispaania nõrgeneb?

Ega teistelgi korraldajatel pole MMidel ja EMidel lõbus olnud. Viimati võitis kodusel pinnal peetud MMi Jugoslaavia ja seda 44 aastat tagasi! EMil sai samaga hakkama meiegi korvpalli jaoks mälestusväärsel 1993. aasta turniiril Saksamaa.

Viimase aja üks suuremaid läbikukkumisi on ette näidata Leedul, kes kaotas 2011. aastal Kaunases EMi veerandfinaalis Makedooniale. 2005. aastal jäi kolm aastat tagasi maailmameistriks tulnud Serbia alles jagama üheksandat kohta. Muide, sama 2002. aasta MM peeti USAs, kus NBA (mitte päris esimese järgu) staaridest kokku pandud tiim häbistas end kuuenda kohaga.

Järgmise aasta EMi kohamängud toimuvad teatavasti Prantsusmaal, aga Enden ei usu, et see võõrustajaid segama hakkaks. "Nad lähevad järjest tugevamaks, sest Tony Parker ja Joakim Noah peaksid ka koondisega liituma. Mängujuhtide Parkeri ja Heurteli kombinatsiooni saab olema huvitav näha," rääkis ta.

Vananevale Hispaaniale võis MM olla aga luigelauluks. Nende kauaaegsed liidrid Pau Gasol ja Juan Carlos Navarro on juba 34aastased ja pole kindel, kas nad enam koondist esindavad. Gasoli sõnul pole ta koondisekarjääri jätkamise kohta veel otsust teinud.

Patuoinast peatreener

Igatahes pole näha, et Hispaanial tuleks lähiajal nii head võimalust korvpallimaailma tippu asuda, kui oli sel MMil.

Kauaoodatud finaal USAga jääb ära ja Hispaania fännid süüdistavad katastroofis ennekõike peatreener Juan Antonio Orengat. "Orenga minema!" karjus Madridi saal hävingu lõpusekundeil.

Kuigi kõik Hispaania pallurid peale Pau Gasoli tegid väga kehva esituse, oli Orengal Endeni hinnangul võimalus matši käiku muuta. "Treener hoidis Marc Gasoli ja Serge Ibakat selgelt liiga kaua väljakul, kuigi oli näha, et neist erilist tolku polnud. Ma ei mõista, miks ta ei kasutanud Felipe Reyest, kes on kivikõva mees," arutles Enden.

Prantsusmaa saavutab edu kaitsemängu ja tarkusega

Eelmise aasta Euroopa meistrit Prantsusmaad ei peetud selle MMi suurimate soosikute hulka, aga veerandfinaalis saadud supervõit Hispaania üle näitas, et prantslased pole isegi ilma kauaaegse liidri Tony Parkerita mingi naljameeskond. Kaitses ollakse lausa tipptasemel. Stabiilsusele on kaasa aidanud peatreener Vincent Collet hea taktikaline vaist ja jõuliselt esile kerkinud noored rollimängijad.

"Polegi näinud, et Prantsusmaa nii targalt ja meeskondlikult tegutseks. Kuigi Collet on varem palju kriitikat saanud, siis kaks viimast aastat müts maha tema ees," kiitis maailmameister Heino Enden.

Hispaania vastu tõusid esile paljud mängijad, kelle seas oli nii kapten Boris Diaw, aastaid NBAs pallinud Nicolas Batum kui ka 25aastane mängujuht Thomas Heurtel, 22aastane tsenter Joffrey Lauvergne ja temast aasta noorem 218 cm pikkune vibalik Rudy Gobert.

Viimane tegi enda kohta võimsa esituse, pannes korvialuse lukku ja võttes maha 13 lauapalli. "Ta sai alguses paar korda pealt panna ja see andis talle jõudu juurde," oli Collet hoolealusega rahul.

Poolfinaalis kohtub Prantsusmaa Serbiaga, keda alagrupiturniiril ühe punktiga võideti. Finaalivastane selgus eile hilisõhtul USA ja Leedu vahel.