KERGENDUS? Kas Oscar Pistoriuse pani kohtuotsust kuulates lahinal nutma teadmine, et kohtunik nõustus tema versiooniga juhtunust? Foto: Reuters
Kergejõustik
12. september 2014, 07:00

Oscar Pistorius pole mõrtsukas! (6)

Oscar Pistorius ei mõrvanud oma tüdruksõpra Reeva Steenkampi, kuulutas eile Lõuna-Aafrika kohus. Ometi oleks mees pidanud mõistma, et läbi suletud tualetiukse tulistamine võib tuua kaasa selle taga olnud inimese surma ja võib ta täna teatavaks tehtava tapmisotsuse eest siiski trellide taha minna.

Kuuekordne paraolümpia kuldmedalist Oscar Pistorius ärkas 2013. aasta valentinipäeva varajastel hommikutundidel, vahetas paar sõna tüdruksõber Steenkampiga ja läks lämbest magamistoast pääsemiseks korraks rõdule. Kottpimedasse ruumi naastes kuulis ta kõrvalasuvast vannitoast akna avamise heli, mille põhjustaja sai tema arvates olla vaid murdvaras. Haaranud voodi alt laetud püstoli, hakkas mees proteese jalga panemata heli suunas kõndima.

Mõrvast prii

Jõudnud tühja vannituppa, kisas Pistorius magamistoa suunas, et tema arvates seal viibinud Steenkamp helistaks politseisse, kuid kuulis hetk hiljem suletud uksega tualettruumist häält nagu hakkaks sealt keegi väljuma. "Enne kui ma isegi aru sain, olin ma teinud neli lasku läbi ukse," meenutas Pistorius kaks kuud hiljem kohtuasjal. Mõned minutid hiljem murdis mees kriketikurikat kasutades kuuliaukudega ukse maha ja leidis sealt tüdruksõbra surnukeha.

Ülalolev kirjeldus on nüüdsest ametlik selgitus, mis täpselt tol saatuslikul veebruariööl juhtus, sest Pretoria kohtumajas üle viie kuu kestnud kohtuprotsess on jõudnud otsuse ettelugemiseni. Kohtunik kuulutas, et prokuröri süüdistus, nagu Pistorius tappis Steenkampi tahtlikult, tugines kõigest tõenditel ja seega ei saa sportlast süüdi mõista.

Varahommikul alanud otsuse ettelugemine võttis Pistoriuse jaoks iga hetkega üha positiivsemaid toone, kui kohtunik Thokozile Masipa prokuratuuri välja pakutud asjade käiku punkt punkti haaval tõendamatuks tunnistas. Kas just kergendustundest, ent mees langes iga minutiga üha sügavamale nutuhüsteeriasse ning kui kohtunik kuulutas, et Pistorius ei ole süüdi ka tualetiukse taga seisnud potentsiaalse murdvarga mõrvamises, vappus sportlane juba pisaratevoolu all.

Vastamata küsimused

Seaduse järgi ei saa mitte keegi enam väita: Oscar Pistorius on mõrtsukas. Kahes mõrvasüüdistuses õigeks mõistmine ei tähenda aga, et sportlane täna vaba mehena kohtusaalist välja jalutab: tapmises mõistetakse ta ülitõenäoliselt süüdi!

Olümplase kaitsjad väitsid, et Pistorius käitus tol mõrvaööl instinktiivselt ja mõtlematult. Ometi sõnas mees tunnistajapingis, et kui ta oleks tahtnud ukse taga olijat tappa, sihtinuks ta kõrgemale. "See on vastuolus kellegagi, kes ei mõtle!" luges Masipa oma otsusest.

Miks ei kutsunud Pistorius politseid või turvamehi, nagu oleks käitunud "mõistlik inimene"? Miks ei läinud ta tagasi rõdule appi karjuma, nagu ta tegi loetud hetked pärast tulistamist? Miks valis Pistorius laetud tulirelva, mitte kriketikurika, millega ta hiljem ukse maha murdis? Kõik need küsimused näitasid kohtunikule, et Pistorius sisenes vannituppa plaaniga relva kasutada ja peab seega vastutama ka oma tegude tagajärgede eest. "Süüdistatav käitus liialt rutakalt ja kasutas liigset jõudu," olid Masipa viimased sõnad enne otsuse lugemise avapäeva lõpetamist.

Kuni 15 aastat

Kohtuasja kajastavate ajakirjanike arvates kõlab täna ilmselt otsus: Pistorius on süüdi tapmises, mille eest saab LAVis maksimum 15 aastat vanglakaristust. Pistoriuse kohtusaaga ei kätke endas aga mitte ainult Steenkampi tapmisepisoodi. Invasportlane on ühtlasi kohtu all ka kahe avalikus kohas tulistamise eest - mõlemaga võib kaasneda viieaastane vanglakaristus - ning ebaseadusliku laskemoona omamise eest. Pistorius väidab, et tema kodust leitud 38-kaliibrilsed kuulid kuuluvad ta isale, ent kui kohus teda ei usu, võib sportlane hoopis selle süüteo eest 15 aastaks trellide taha minna. Kohalike seaduste kohaselt karistusi enamasti ei summeerita ehk ükskõik kui kauaks teda vanglasse ei saadeta, karistusaega pikendada ei saa.