Oscar Pistorius oma kohtuotsust kuulamasFoto: AFP/Scanpix
Kergejõustik
12. september 2014, 14:10

OTSUS: Oscar Pistorius mõisteti tapmises süüdi. Karistus selgub 13. oktoobril (25)

Lõuna-Aafrika Vabariigis Pretoria kohtumajas kõlas täna kohtuotsus Oscar Pistoriuse süüasjas. Invasportlane mõisteti süüdi oma tüdruksõbra Reeva Steenkampi tapmises ning lisaks ka restoranis tulirelvas tulistamises. Mehe karistus kuulutatakse välja 13. oktoobril ja selle päevani on ta kautsjoni vastu vabaduses. 

Teist päeva kestva otsuse ettelugemisel märkis kohtunik Thokozile Masipa, et prokuratuur ei suutnud tõendada nagu oleks Pistorius möödunud aasta 14. veebruaril tahtlikult tapnud oma toonase tüdruksõbra Steenkampi.

Samuti lisas kohtunik, et Pistorius ei saanud teada, et läbi tualetiukse arvatava murdvarga suunas tulistamine toob kaasa inimese huku ja seega ei saa teda mõrvas süüdi mõista. Küll aga oleks kuuekordne paraolümpiavõitja pidanud selle võimalusega arvestama ja seega on ta süüdi tapmises, millega kaasneb maksimaalselt 15 aasta pikkune vanglakaristus.

Kohtunik mõistis Pistoriuse täna õigeks ka ebaseadusliku laskemoona omamises ning auto avatud katuseluugist välja tulistamises, ent kuulutas sportlase süüdi rahvast täis restoranis relvast laskmises. "Ei ole tähtis, mis põhjusel täpselt relv lahti läks, sest see ei aita kohtul määrata, kas süüalune oli hooletu. Südistatav oli treenitud tulirelvade kasutamises /.../ . Ta ei oleks seega tohtinud avalikus kohas, kliente täis restoranis, küsida püstolit," sõnas Masipa. Selle süüdistuse eest on maksimumkaristuseks viis aastat vanglamüüride vahel.

Kas ja kui palju aega Pistorius vanglas veetma peab, selgub 13. oktoobril. Seniajani on ta kautsjoni vastu vabaduses.