Sergei Bubka juunior on sunnitud sõjaolukorra tõttu tennist mängima Eestis.Foto: LAURA OKS
Tennis
13. september 2014, 10:00

Bubka juunior: sõda peab lõppema!

Eile algasid Tere tennisekeskuses Davise karikavõistluste Maailmaliiga üleminekumängud, mis ei olekski nii tavapäratu, kui Eesti meeskonna asemel ei oleks platsil teised satsid – Belgia ja Ukraina. Ukraina au kaitseb ka teivashüppelegendi poeg Sergei Bubka juunior.

Belgia esitas Ukrainas toimuva sõjaolukorra tõttu protesti ning Rahvusvaheline Tenniseföderatsioon (ITF) kohustas ukrainlasi uut mängupaika valima. Nii mängitaksegi Kiievi asemel Tallinnas, mis on Bubka juuniori arvates küll hea, kuid siiski kummastav.

"Matš pidi toimuma Kiievi suurimas spordihallis, mis on sündmuste epitsentrist kaugel. Lootsime, et see on meie rahvale nende koledate sündmuste keskel midagi positiivset, seda enam, et kunagi pole me play-off’i mänginud kodus (Ukraina on üleminekumänge mänginud kaks korda ning võõrsil alati kaotanud –M. L). Belglased üritavad leida viisi, et mingit pidi võita. (Avapäeva lõpus oldi 1:1 viigis - toim.) Kui UEFA laseb Ukrainas mängida, miks ITF seda ei tee?" oli Ukraina olümpiakomitee presidendi tennisistist poeg nõutu.

Olukord Ukrainas teeb tedagi ärevaks, kuigi ta elab juba mitmendat aastat Monacos. "Mina olen pärit Donetskist, minu isa Luganskist ning loomulikult võpatab süda igal hetkel, kui kuulen järjekordsest rünnakust või surmast. Minu vanaema ja onu, sõbrad-sugulased on siiani seal ning isegi mu isa ei suuda neid aidata. Ma ei suuda rahu ära oodata, et inimesed saaksid tavaellu sulanduda," rääkis ta pisarkalkvel.

Sportlasena tunneb ta, et atleedid võivad Venemaa ja Ukraina vahelise rahuotsingul nii mõndagi ära teha. "Sergei Stahhovski (ATP 94.) on sel teemal palju sõna võtnud. Nii minul, mu isal ja paljudel teistel on võimalus rahu ja ühtsust levitada, sest praegu seda ei ole." Kui aga Venemaa mängiks Ukraina vastu, jookseks mees platsile küll. "See on sport, ka nii on mul võimalik oma rahvast kaitsta."

N-ö. kodutundest ukrainlased aga Tallinnas ilma ei jää, sest eilsetes mängudes oli neid toetama tulnud suur hulk rahvuskaaslaseid.

Eelmisel aastal Pariisis kolmanda korruse rõdult alla kukkunud ning kuus kuud karkudega ringi komberdanud Bubka tuleb täna platsile paarismängus. "Jalg saab aeglaselt paremaks, kuid üksikmäng on minu jaoks liiga kiire. Õnnetus oli karm, kuid olen üliõnnelik, et ma suudan jätkuvalt tennist mängida. Kõik oleks võinud hullemini minna!"