Oscar Pistorius.Foto: AFP / Scanpix
Spordivaria
13. september 2014, 10:00

Kas Pistorius läheb üldse vangi? (1)

Juhtus nii nagu reedene Õhtuleht kirjutas – Oscar Pistorius mõisteti oma kallima Reeva Steenkampi tapmises süüdi. Kui mõrvasüüdistusega ähvardas teda maksimaalselt 25-aastane vanglakaristus, siis nüüd on kõige rängem kirves, mis parasportlase pea kohal ripub 15 vangla-aastat. Pistoriuse karistus selgub 13. oktoobril.

Selle ajani viibib Pistorius aga kautsjoni vastu vabaduses. Prokurör soovis küll tema vahi alla võtmist, sest sportlane on viimase aasta jooksul maha müünud kolm temale kuulunud maja ning seega ei ole kindlustatud, et ta karistuse väljakuulutamise eel riigist ei page.

Pistoriuse kaitsjate sõnul on müükide taga üha kasvavad advokaadikulud ning kui Pistorius ei põgenenud juba mõrvasüüdistuse hirmus, siis miks ta peaks kartma tapmise eest määratavat karistust.

Eriti kui see ei tähenda trellide taga istumist, nagu arvab Lõuna-Aafrika juuraekspert Llewellyn Curlewis. "Ma ei usu, et ta reaalselt vangi läheb," sõnas Sky Newsi eksperdina kohtuasja kajastanud mees. Alternatiividena võib Pistoriust ees oodata koduarest või tingimisi karistus.

Viimase puhul saaks ta jätkata ka oma sportlaskarjääri. Rahvusvaheline Paraolümpiakomitee andis eile igatahes oma heakskiidu: Pistorius pole mõrtsukas, järelikult võib ta võistelda.