Serbia mängur Nikola Kalinic vastamisi prantslaste esindaja Boris Diawiga. Foto: AFP / Scanpix
Korvpalli MM 2019
13. september 2014, 08:00

Kas ja kuidas võib finaalis USA-le vastu saada? (2)

Korvpalli maailmameistrivõistlustel jõudis esimesena finaali USA, kes alistas Leedu 96:68. Teine finalist selgus eile hilisõhtul mängust Serbia – Prantsusmaa.

Pärast Hispaania komistamist veerandfinaalis prantslaste otsa jäi lahtiseks vaid küsimus, kas keegi saab ameeriklastele vastu. Üleeile ei saanud ka Leedu, kes esimesel poolajal püsis mängus (35:43), kuid kohe teise alguses vastase paarikümne punktiga ette lubas. On šanssi Serbial või Prantsusmaal?

Leedu peatreener Jonas Kazlauskas tõdes pressikonverentsil, et ameeriklaste vastu ei tohi valvsust minutikski kaotada.

Endine Eesti koondise mängija Rauno Pehka tõi välja terve rea punkte, mida tuleks USA alistamiseks täita: kaitselaua ja mängutempo kontrollimine, kannatlik, pallikaotusteta rünnak, kaitseformatsioonidega varieerimine. Ja viskeid tuleb sisse ka panna.

"Võitmiseks tuleb USA enesekindlus kõikuma lüüa, võtta neilt ära kiirrünnakud. Prantsusmaa sundis Hispaaniat mängima endale sobivalt ja näitas, et suudab kontrollida lauavõitlust. Ning Hispaania läks närvi," märkis Pehka.

Kas aga Serbia või Prantsusmaa oleksid suutelised USA vastu kõiki neid punkte täitma? Teine endine koondislane Tanel Tein usub, et on küll. "Prantsusmaa lõikas Hispaania kiiruse liini ära ega lasknudki vastase mängu käima. Kui sama suudetaks USA vastu, oleks see nende võimalus. Serbia on olnud mitmekülgsem, leiab rohkem erinevaid lahendusi, muutunud väga enesekindlaks. Serbial on igas liinis mehi, kes tahavad teha, nende finaali jõudmine oleks loogilisem," arvas Tein mängu eel.

"USA nõrka külge on siiani raske välja tuua. Leedu vastu mängisid nad kannatlikult,

ootasid oma hetke, ning kui leedulased paar pallikaotust ja kiirustatud otsust tegid, olidki nad kohe läinud. Serbia on võimeline USA mängu lahti harutama. Ameeriklased on ka noored ja ärrituvad küllalt kergelt – närvilisus neile kasuks ei tuleks. Küsimus on selles, kuidas nad lauast eemal hoida," lisas Tein.

MMil peetakse täna pronksimäng ning homme finaal.