HAARDES: Nii kaotas Heiki Nabi veerandfinaalis tugevale türklasele Riza Kayaalpile, ent suutis sitke maadlusega endale hiljem välja võidelda pronksmedali. Foto: United World Wrestling
Maadlus
15. september 2014, 07:00

MM-pronks Heiki Nabi tõdeb, et tipus püsimiseks on vaja konkurente uute nippidega üllatada

Heiki Nabi tegi ära isegi Palusalule! (8)

Heiki Nabi võitis laupäeval Usbekistani pealinnas Taškendis toimunud MMil kreeka-rooma maadluse raskekaalus pronksi ja tõestas, et on endiselt maailma tipus. Otsustavate võitudeni aitas teda vastupidavus, teisalt näitas veerandfinaalikaotus türklasele Riza Kayaalpile ära eestlase nõrgad kohad.

Nabi pronksine autasu on Eesti spordiloos märgilise tähtsusega – ta on nüüd rahvusvaheliste tiitlivõistluste medalini küündinud kolmel aastal järjest. Sellega pole hakkama saanud ei August Englas, ei Johannes Kotkas, isegi mitte Kristjan Palusalu. Hea küll, kahel esimesel tuli suurele areenile pääsemiseks ületada esmalt NSV Liidu kadalipp, aga see ei vähenda Nabi saavutuse olulisust. 2012. aasta Londoni olümpialt teenis ta hõbeda ja eelmise aasta MMil kulla. Lisaks on tal ette näidata 2006. aasta MM-kuld poolraskekaalus.

Pärast pronksimatši võitu bulgaarlase Ljubomir Dmitrovi üle oli Nabi silmanähtavalt õnnelik ja naerunägu ei kadunud kordagi. "Pronksivõit on minu jaoks suur asi ja kindlasti pean seda võidetud medaliks. Tuleb rahule jääda ja ise pean seda maksimumilähedaseks soorituseks," sõnas Nabi pärast võistlust ja mitme tunni pikkuseks kujunenud dopingukontrolli. Pikk päev oli eestlase nii ära kurnanud, et esimesel katsel kogunes anumasse sisuliselt tavaline vesi.

Vaja enda nippi

Nabi heitlustel kujunes välja selge muster - mida edasi kohtumine läks, seda rohkem suutis ta vastaseid suruda. Nii sundis ta pronksimatšis Dmitrovi kahele hoiatusele ja 1:0 edust võiduks piisas. Veerandfinaalikaotusele järgnenud lohutusringis surus ta teisel perioodil ungarlase Balint Lami aga mitmel korral matilt välja.

Samas ei suutnud Nabi otsustavates matšides ühtegi heidet teha ja nii on kahe olümpiakulla kõrvale viienda maailmameistritiitli korjanud kuubalase Mijain Lopezile ning Taškendis hõbeda saanud Kayaalpile raske vastu saada.

Võrreldes lubatud kaalupiirile (-130 kg) tunduvalt lähemal olevate Lopezi ja Kayaalpiga on Nabil parteris keerulisem. Seekord üllatas Kayaalp teda päris korralikult ja nii kadus võimalus kirkamate medalite eest heidelda. "Ta oli parteris mõelnud välja uue nipi, võttis mu sügavasse haardesse ja heitis paremale. Tavaliselt hakatakse parteris sügava haardega vedama ja olin valmis hoopis üleveo kaitseks. Tema vastu polnud mul seekord võimalik võita – mina olin pronksi väärt, tema hõbedat," tunnistas Nabi.

Nabi hinnangul võiks temalgi mingi võte olla, mille pealt vajalikul hetkel punkte teenida. "Tippude puhul ongi heitlus väga tihe. Et kõik tunnevad ja teavad üksteist, siis heiteid on vähe, aga oleks hea, kui parteris oleks mingi trump. Selles suunas tuleb töötada ja eks ma hakkangi nuputama. Aga nagu võistlus näitas, siis mina olen teistest kergem ja neid liigutada on suhteliselt raske. Tööd tuleb veel kõvasti teha," nentis ta.

Kahtlused hajusid tasapisi

Nabi nutuselt alanud hooaeg kulges tõusvas joones, aga esimesed tõsiselt positiivsed märgid ilmnesid alles juuli lõpus Bakuu võistlusel saadud kolmanda kohaga. Enne seda oli tal ette näidata EMi avaringi kaotus ja valitseva maailmameistri kohta nigelad esitused GP-etappidel. "Kaotuste pealt tekivad alati kahtlused, aga Bakuu võistlus näitas, et Heiki on oma maadluse tagasi saanud. Temale andis see ka palju lootust ja enesekindlust. Ja MMil oligi ta pronksi vääriline," lausus Nabi treener Henn Põlluste.

Järgmine hooaeg on võrreldes tänavusega kaalukam, sest septembris jagatakse Las Vegases MM-tiitli kõrval välja viiele parimale ka 2016. aasta Rio de Janerio olümpiamängude pääsmed. Tavapäraseid Euroopa meistrivõistlusi asendavad Bakuus toimuvad Euroopa mängud, mis võtavad šnitti olümpiamängudelt ja kus on peale maadluse kavas ligi 20 spordiala. Nabi ja Põlluste ei osanud öelda, kas võrreldes viimaste hooaegadega on tarvis ettevalmistuses midagi muuta.

"Võib-olla proovin mõnda uut asja. Peame maha istuma ja arutama, aga suures plaanis on meil teada, mis mahus ja kuidas on vaja treenida," rääkis Nabi. "Kui läheb hästi, siis pole vaja muutusi tingimata teha. Muutuste tulemusi võib näha alles aasta, paari või viie aasta pärast ja siis võib hoopis tõdeda, et see muutus polnudki vajalik. Aasta lõpus paneme täpsema plaani paika," täiendas Põlluste.

Seni oli Nabi puudust tundnud oma füsioterapeudist, kes tal laagrites kaasas käiks ja sel suvel oli abikäsi endise maadleja Toomas Prooveli näol olemas. Kahtlemata oleks medalikursil püsimiseks professionaalset lihashooldust edaspidigi vaja. "Temast on tõesti väga palju kasu olnud. Seni olime temaga kokku leppinud, et ta aitab meid MMini. Aga loodan, et Toomas jääb meie juurde edasi, kuigi tal on ka väga kiire ja palju asju käsil," lausus Põlluste.