Gerd Kanter või Rasmus Mägi, selles on küsimus!Foto: STANISLAV MOSHKOV
Spordiblogi
15. september 2014, 14:00

Märt Roosna | Magus dilemma: kas valida parimaks Kanter või Mägi? (30)

Kui tavapäraselt on Eesti parima meeskergejõustiklase väljakuulutamine igav ja rutiinne tegevus, milles puudub igasugune põnevus („Ja parim mees on... Gerd Kanter!"), siis sedapuhku on kõik täiesti lahtine. Keda eelistada – karjääri kümnenda medali võitnud kettaheitjat Gerd Kanterit või esimese poodiumikoha noppinud 400 meetri tõkkejooksjat Rasmus Mägi?

EM: hõbe vs hõbe
Kõige kaalukamal võistlusel, milleks oli sel hooajal Zürichi EM, teenisid mõlemad teise koha. Tausta vaadates on medalid veidi erinevad, kuid mõlemal on plusse. Noore Mägi hõbe oli kahtlemata värskendav ja emotsionaalsem. Kanter tegi Šveitsis aga ajalugu, tõustes kümnenda tiitlivõistluse medaliga taasiseseisvunud Eesti medalirikkaimaks atleediks.

Rekordid: Mägi paugutas mõnuga
Mägi parandas tänavu kolmel korral Eesti rekordit (48,87-48,77-48,54). Kanter jäi rahvusrekordist (73.38) väga kaugele, kuid tuleb meeles pidada, et ta ise on selle ju maailmarekordist (74.08) kahe pöia kaugusele viinud.

Edetabel: Mägi seisab kõrgemal
Mägi hoiab EMi poolfinaalis joostud 48,54ga maailma edetabelis kuuendat kohta. Eurooplastest on ta teine. Kanteri hooaja mark on tema kohta tagasihoidlik 66.02, millega ta jagab maailma edetabelis 10. ja Euroopas 7. kohta.

Kontinentide karikavõistlus: Kanteri triumf
Kanter teenis esikoha, Mägi tuli neljandaks. Samas oli kettaheite konkurents 400 meetri tõkkejooksust oluliselt lahjem.

Võistkondlik EM: Mägi pisut parem
Mägi tõi Eesti koondisele esiliigas teise, Kanter kolmanda koha punktid.

Teemantliiga: selge eelis Kanterile
Kanter teenis maailma tugevaimas kergejõustikuliigas 5 punkti ja sai kokkuvõttes kolmanda koha, Mägi pääses Teemantliigas küll starti, kuid punktile (esikolmikusse) ühelgi etapil ei jõudnud. 400 meetri tõkkejooksus jagasid punktid omavahel ära neli meest – Michael Tinsley (21), Javier Culson (17), Cornel Fredericks (12) ja Jehue Gordon (1).

Kokkuvõttes võib öelda, et seis on üsna fifty-fifty ja tegemist on suuresti maitse küsimusega. Kuigi emotsionaalne pool ja maailma edetabel räägivad veidi Mägi kasuks, annaksin seekord veel tiitli pisut riukaliku põhjendusega Kanterile – las noorem mees saab sportlikku viha juurde! Ajalugu näitab, et varasemad napid allajäämised – juunioride EMi neljas koht ja Helsingi EMi viies koht – on Mägi arengule vaid kasuks tulnud.