JÄLLE KOOS: Inglismaa meisterklubi Manchester City väravavaht Joe Hart peab ka tänavusel Meistrite liiga alagrupiturniiril madistama Saksamaa tšempioni Müncheni Bayerni ründaja Thomas Mülleriga. Samasse alagruppi kuuluti ka mullu ja hooajal 2011-12.Foto: ANDREW YATES
Uudised
16. september 2014, 11:00

Meistrite liigas plaanitakse surmagrupid surmata (2)

Jalgpalli Meistrite liiga alagrupiloosi eel armastavad vutisadistid kokku sättida võimalikult võikaid nelikuid. Mida surmavam alagrupp, seda suurem mõnu! Järgmisest hooajast on säärasel lõbul ilmselt kriips peal. Surmagrupid plaanitakse surmata.

Näiteks võinuks 28. augustil, kui loositi tänavused alagrupid, tekkida kooslus, kus olnuks vastamisi Madridi Real (tiitlikaitsja), Manchester City (Inglismaa meister), Leverkuseni Bayer (Saksamaa pronks) ja AS Roma (Itaalia hõbe).

Toda kooslust ei sündinud, aga ka homme platsile tulev E-alagrupp, mis koosneb Müncheni Bayernist (Saksamaa meister), Man City'st, Moskva CSKA-st (Venemaa meister) ja Romast, on üpris võigas/võimas, kuigi ei kannata välja võrdlust hooaja 2012-13 loosimisel sündinud nelikuga, kuhu kuulusid valitsevad Saksamaa, Inglismaa, Hispaania ja Hollandi meistrid ehk Dortmundi Borussia, Real, Amsterdami Ajax ja Man City!

Säärased alagrupid pakuvad erakordset pinget. Kui nelikutes, mille üks liige selgelt kehvem (näiteks Bulgaaria või Tšehhi meister) ja veel üks klubi keskpärane (näiteks Taanist, Kreekast või Belgiast), on edasipääsejad reeglina ette teada, siis surmagrupid pitsitavad sinna kuulujad tilgatumaks. Ärevus ja kartus põrumise ees on kogu aeg õhus. Publiku jaoks suuremat naudingut ei ole.

Euroopa Jalgpalliliidus (UEFA) küpseb aga plaan surmagruppide surmamiseks. Praegu moodustatakse loosimise eel tugevusgrupid eelmisel viiel hooajal eurosarjas näidatud tulemuste põhjal. Seega riigi meistritiitel ei taga midagi. Kui tulemused eurosarjades kehvad või sootuks puuduvad, head asetust ei saa.

Näiteks mullu Inglismaal hõbeda võitnud Liverpool kuulus tänavu alles kolmandasse tugevusgruppi. Veel pentsikum aga, et neljanda koha saanud Arsenal oli esimeses, meistriks tulnud Man City aga teises tugevusgrupis.

UEFA plaani kohaselt moodustuks esimene tugevusgrupp edaspidi Meistrite liiga tiitlikaitsjast ja seitsme tugevama rahvusliiga (hetkel Hispaania, Inglismaa, Saksamaa, Portugal, Itaalia, Venemaa, Prantsusmaa) meistrist. See välistaks nende riikide meistrite alagrupis kokkusattumise.

Tõsi, järgmistest tugevusgruppidest võiks lisanduda väga tugevaid ja mainekaid klubisid, kuid 2012-13 hooajast kirjeldatud Saksamaa-Hispaania-Inglismaa-Holland kooslus oleks välistatud. Ning ühtlasi hakkaks möödunud hooaja koduste meistrivõistluste tulemus väga otseselt mõjutama klubi asetust. Praegu see nii ei ole.

UEFA juhatus arutab muudatust septembri lõpus toimuval koosolekul. Kui see heaks kiidetakse, hakkavad muudatused kehtima järgmisest suvest.