Petter Northug sõitis maikuus purjus peaga auto sodiks. Foto: Giovanni Auletta
Talisport
16. september 2014, 17:47

Roolijoodik Northug jääb elu lõpuni lubadest ilma? (8)

Maikuus Trondheimis purjuspäi autoavarii teinud ja sündmuskohalt põgenenud Norra suusatäht Petter Northug peab andma politseile uue tunnistuse. Täna avaldatud juurdluse tulemustest selgus, et norralane valetas politseile kolm korda ning rikkus seadust, jättes viga saanud kaasreisija arstiabita, vahendas NRK. Tõenäoline, et mees jääb elu lõpuni autojuhilubadest ilma. 

Käesoleva aasta 4. mai varahommikul kihutas Northug oma autoga Trondheimi lähistel teepiirdesse, sõites sealjuures 40km/h piirangualas kiirusega 80-90km/h. Suusataja põgenes sündmuskohalt, jättes autosse viga saanud sõbra. Hiljem leiti Northugi verest 1,65 promilline alkoholisisaldus.

Kuigi Northug peeti kinni ning hiljem ta tunnistas oma süüd, on siiski karistust raskendavaid asjaolusid kaks: ta jättis kõrvalistmel istunud ja viga saanud sõbra arstiabita ning ta andis politseile valetunnistusi.

Esimest korda valetas ta politseinikele, et roolis polnud mitte tema, vaid just vigastatud sõber. Oma tunnistust kordas ta veel kodus ning politseijaoskonnaski. Norra prokurör Bjørn Kristian Soknesi sõnul võib seda siiski käsitleda valesüüdistusena, seda enam, et muude faktide osas oli Northug aus.

Sõbra aitamata jätmine on Norra seaduse silmis veelgi hullem, kuna mehel olid veritsevad haavad nii peas, õlal kui seljal.

Uute tunnistuste võtmine võtab oma aja, tõenäoliselt ei toimu kohtuprotsess enne 2-3 kuud, mil suusahooaeg juba käib. Norra meedia väitel jääb Northug elu lõpuni autojuhilubadest ilma, kuid vanglakaristust ei pruugi ta siiski saada. Norra seaduste järgi võiks enam kui 1,3-promillise joobes juhtimise ja avarii põhjustamise eest määrata kuni aastase vangistuse.Northugi advokaadid loodavad aga, et mees saab koduaresti ning jalavõru, et jätkata suusatamist.

„Vabandan veelkord oma tegude eest, tunnistan oma süüd ning olen valmis karistust kandma,“ sõnas Northug pressiteates, lisades, et soovib jõuda kohtuasjaga lõpule nii kiiresti kui võimalik.